Balul „Mărțișor” la Liceul Românesc din Giula – Ungaria

Balul „Mărțișor” a avut loc sâmbătă, 12 martie 2016, la Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu”, din Giula – Ungaria. Manifestarea culturală organizată de Școala Generală din Giula a fost dedicată sosirii primăverii, anunţă Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La eveniment a fost prezenți Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, cadre didactice, elevi, părinți, dar și multe oficialități: domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Traian Cresta, Reprezentantul comunității românești în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Părintele Iacob Bupte, de la Parohia Micălaca Veche 2, din Arad, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula și gazda acestei manifestări, Doamna Delia Covaci, Directorul-Executiv și Redactorul-Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Doamna Edit Sós, Președintele Fundației „Pro Discipulis” a Liceului Românesc din Giula, Domnii Profesori Farkas Jenő și Florin Ciobanu, de la Universitatea ELTE, din Budapesta, au participat la eveniment.

Din programul Balului „Mărțișor” au făcut parte cântece de primăvară, în română, dar și în maghiară, interpretate de corul liceului, sub conducerea celor doi dirijori ai săi: Adrian Bughi și Gheorghe Pătcaș. Au urmat dansuri din diferite zone folclorice ale românilor din Ungaria: dansuri din Aletea și Micherechi, dar și dansuri maghiare din Mezőség, interpretate de elevi îmbrăcați în costume populare. Ansamblul de dansuri populare al liceului, sprijinit de Centrul de Documentare și Informare al AȚRU și coordonat de Prof. Mihai Cerhati și coregraful Ioan Andrei Nedro, a participat la numeroase festivaluri și concursuri, din Ungaria și România, unde a primit multe premii. În finalul programului oficial, elevii claselor mai mici, pregătiți de doamna învățătoare Tünde Cora Cefan, i-au încântat pe participanți cu o fantezie muzicală, intitulată „Bucurie”.

Oaspeții, care au sosit la Giula cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au fost primiți anterior la Centrul Eparhial, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

Comentarii Facebook


Știri recente