Sfântul Atanasie Athonitul cinstit la Schitul Frumoasa din județul Bacău

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a fost cinstit miercuri, 05 iulie 2017, la Parohia Schitul Frumoasa din județul Bacău. La eveniment au participat credincioși din comuna Balcani, dar și din toată țara.

Sărbătoarea hramului a debutat marți seara când a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litia. Aceasta a fost săvârșită în altarul de vară construit în apropierea bisericuței de lemn ocrotită de Sfântul Atanasie Athonitul.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Gheorghe Aniculoaie de la Catedrala Nașterea Maicii Domnului din Moinești. Acesta le-a vorbit celor prezenți despre viața Sfântului Cuvios Atanasie, cel care a întemeiat Mănăstirea Marea Lavră din Muntele Athos.

A doua zi, miercuri, slujba de hram a fost oficiată de un sobor de 20 clerici, sub proția părintelui Costel Mareș, Protopopul de Moinești.

În cadrul slujbei Utreniei, părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului le-a vorbit credincioșilor despre iubirea sfinților și modul cum Biserica ne ține pe toți uniți în jurul Sfintelor Taine. De asemenea, părintele i-a îndemnat pe tinerii să se căsătorească și să dea naștere copiilor pe care îi vor primi în dar de la Dumnezeu.

La final, părintele protopop a explicat de ce locuitorii din această zonă îl cinstesc în mod deosebit pe Sfântul Atanasie.

Oamenii de aici prețuiesc viața monahală, asceza, rugăciunea și sunt râvnitori înaintea lui Dumnezeu. Totodată, aceștia prețuiesc atât Grecia, cât și Sfântul Munte al Athosului. Mulți dintre pelerinii care merg în acest loc dedicat monahismului sunt de aici. De aceea, nu întâmplător a rânduit Dumnezeu ca Sfântul Atanasie să fie ocrotitorul acestei biserici, a spus părintele.

În continuare, părintele Nicolae Pântea, ctitorul acestui sfânt locaș, și-a exprimat bucuria că de 9 ani, la prăznuirea Sfântului Atanansie (în zilele de 4 și 5 iulie) sunt oficiate slujbe. Părintele a mai spus că, prin grija părintelui Vasile Cernat, de la Parohia Schitu Frumoasa, în această bisericuță este oficiată Sfânta Liturghie și în timpul anului.


Biserica Sfântul Atanasie Athonitul a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia, fiind sfinţită în anul 2008 de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi de Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Biserica a fost construită în apropierea casei părinteşti a părintelui Nicolae Pântea în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos. Aceasta este singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ocrotită de Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.

Comentarii Facebook


Știri recente