Bacău | Pentru o zi, preoții și persoanele private de libertate au fost „cărţi deschise” într-o „Bibliotecă vie”

Cinci tineri privaţi de libertatea au participat vinerea trecută la proiectul „Biblioteca vie”, desfăşurat la sediul Protoieriei Bacău. Activitatea bazată pe dialog a avut ca scop combaterea stereotipurilor despre mediul de detenție, stimularea comunicării și dezvoltarea capacității de auto-dezvăluire.

Tinerii au stat de vorbă cu preoți, cu medici şi cu oameni simpli care au dorit să fie alături de cei privaţi de libertate.

„O parte dintre participanți au jucat rolul cărților, iar cealaltă parte au fost cititorii. Astfel, cititorul a putut să împrumute cartea aleasă, pentru ca mai apoi să o citească prin intermediul unei discuții avute în aer liber. Pe parcursul întâlnirii cititorii au schimbat cărțile, adică interlocutorii, pentru a putea afla cât mai multe experiențe de viață, povești, idei, idealuri, dar și planuri de viitor ale celor care urmează să fie eliberați în lunile următoare”, a declarat pr. Răzvan Dimitrie Radu, Asistent social Protoieria Bacău.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de feedback în care fiecare participant a vorbit despre experiența trăită alături de persoana pe care a avut ocazia să o „citească”.

„Asemeni cărților, așa și oamenii nu trebuie judecați după copertă sau după aparențe, ci este nevoie de o cercetare amănunțită a fiecăruia pentru a putea înțelege povestea din spatele lucrurilor tangibile și poate conjunctura nefavorabilă care a condus soarta unui om într-o direcție greșită” a precizat Pr. Răzvan Dimitrie Radu.

Activitatea a fost organizată de Penitenciarul Bacău în parteneriat cu Protoieria Bacău. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai ambelor instituții. Protoieria a fost reprezentată de pr. protopop Eugen-Ciprian Ciuche.

Foto credit: Protoieria Bacău

Comentarii Facebook


Știri recente