Bacău: La atelierele „Pe urmele sfinților”, copiii învață că știința și credința merg mână în mână

O tânără de profesie arheolog coordonează în această vară o serie de ateliere interactive pentru copii intitulate „Pe urmele sfinților”. Desfășurate la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, atelierele își propun să familiarizeze copiii cu istoria creștinismului timpuriu în România și să le demonstreze că știința și credința se întâlnesc și se sprijină reciproc.

„Am vrut să le oferim copiilor oportunitatea de a cunoaște mai bine istoria creștinismului în România: cum a ajuns în Dobrogea, cum s-a răspândit în toate zonele țării noastre și care sunt mărturiile scrise, mărturiile epigrafice, mărturiile materiale”, declară arheologul Elena Brîndușa Popovici pentru Basilica.ro.

Ea le vorbește copiilor despre dovezile arheologice referitoare la primii sfinți și primii creștini: cei de la Niculițel, Zotic, Atal, Camasie și Filip; cei de la Halmyris, Epictet și Astion; cei cinci sfinți fără nume de la Adamclisi, necanonizați din lipsă de informații suplimentare; și despre dovezi din creștinismul timpuriu găsite în zona Bacăului – o cataramă din secolul al VI-lea descoperită în comuna Ștefan cel Mare și un tipar din același secol descoperit în comuna Traian.

Știința și credința pot merge împreună

„Le vorbesc copiilor despre importanța martirilor și modelul lor pentru noi, cei de azi: modele de curaj, de asumare, de credință, de responsabilitate”, mai spune Elena Brîndușa Popovici.

Arheologul le mai vorbește copiilor despre un sfânt descoperit recent (2013) la Schitul Pocrov, în jud. Neamț: Sf. Pahomie de la Gledin, unde arheologii, prin metode științifice, au adus informații suplimentare despre personalitatea sfântului.

„E important să le arăt copiilor contribuția pe care arheologia o are în tabloul creștinismului: știința nu este departe de credință. Știința și credința pot merge împreună, arheologia poate, prin instrumentele sale, să contribuie la conturarea completă a istoriei creștinismului.”

Partea teoretică este urmată de o parte practică. Copiii devin ei arheologi și merg pe urmele sfinților.

Până în 5 august 2022, în fiecare marți, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău copiii port participa la atelierele „Pe urmele sfinților”. Foto: Facebook / Complexul Muzeal Iulian Antonescu

Au la dispoziție cinci cutii cu fragmente de obiecte îngropate în nisip și care corespund celor cinci zone discutate – Niculițel, Halmyris, Adamclisi, Pocrov și Bacău. Trebuie să găsească în cutii fragmentele de obiecte și să stabilească în baza unor indicii din ce zonă ar proveni, ce profesie avea proprietarul și altele asemenea.

Copiii vin cu o bază de la ora de Religie

„Copiii sunt foarte încântați. Nu este un monolog la ateliere, încerc să aflu și ce știu ei despre creștinism și de fiecare dată sunt plăcut surprinsă că știu ce înseamnă să fii persecutat, ce este un martir, care a fost rolul Sf. Împ. Constantin cel Mare și al mamei sale în creștinism, știu despre Sf. Ap. Andrei”, spune arheologul.

„Copiii află aceste lucruri de la școală, la ora de Religie, apoi merg la biserică și află și acolo lucruri importante.”

Atelierele s-au desfășurat zilnic în perioada 16 mai – 10 iunie și s-au bucurat de o popularitate imensă. Aproximativ 350 de copii au participat.

După această dată, până în 5 august, ele se desfășoară săptămânal, marțea, în cadrul proiectului „Descoperă-ți muzeul. Devino liber prin cultură!” La atelierele săptămânale au participat deja aproximativ 100 de copii. Din septembrie, atelierele vor fi mai mult pentru copii de liceu și vor include doar partea teoretică.

Elena Brîndușa Popovici a făcut prezentări similare și la două parohii din Bacău, constatând  că și adulții sunt interesați de subiect.

Până în 5 august 2022, în fiecare marți, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău copiii port participa la atelierele „Pe urmele sfinților”. Foto: Facebook / Complexul Muzeal Iulian Antonescu

„Pentru mine a fost un proiect de suflet. I-am descoperit pe acești sfinți în 2018, m-am atașat foarte mult de ei, mai ales de sfinții de la Niculițel și de Sf. Pahomie de la Gledin. A fost o bucurie să le împărtășesc și celorlalți din bucuria pe care mi-o transmit ei. O simt ca pe o responsabilitate față de acești sfinți”, mai spune Elena Brîndușa Popovici.

„Instituțiile muzeale și de cultură ar trebui să contribuie la acest fel de educație non-formală și să le ofere copiilor posibilitatea de a descoperi creștinismul și altfel. Scopul este să aducem împreună arheologia și credința, să identificăm modele de viață, modele de credință, modele de libertate”, încheie tânărul arheolog.

Până în 5 august 2022, în fiecare marți, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău copiii port participa la atelierele „Pe urmele sfinților”. Foto: Facebook / Complexul Muzeal Iulian Antonescu

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău este situat pe str. 9 Mai, nr. 7. Pe lângă atelierul „Pe urmele sfinților”, copiii se mai pot înscrie la ateliere dedicate alfabetului antic, artei cucuteniene și artei cusăturilor tradiționale românești.

La activități se pot înscrie copii cu vârste curprinse între 7-12 ani, la numărul 0234.512.444. Costul fiecărui atelier este de 5 LEI.

Website: Click aici.
Facebook: Click aici.

Foto credit: Facebook / Complexul Muzeal Iulian Antonescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente