Avem de ales: înveșnicim prăpastia, distanța dintre noi, lipsa de compasiune sau înveșnicim mila și dragostea – Episcopul Macarie

„Noi înveșnicim alegerile făcute în această viață: înveșnicim prăpastia, distanța dintre noi, lipsa de compasiune sau înveșnicim mila și dragostea. Avem de ales”, a spus duminică Episcopul Macarie al Europei de Nord.

Părintele Episcop a vizitat comunitatea românească din parohia românească din Borås, Suedia, unde a oficiat Sfânta Liturghie.

La slujbă au participat numeroși credincioși de pe coasta de vest a Suediei, unii dintre ei venind de la distanțe mari.

Reflectând la textul biblic duminical, ierarhul le-a explicat credincioşilor ce presupune, prin comparare, atitudinea „omului bogat” şi atitudinea „săracului Lazăr”.

„Atitudinea «omul bogat» înseamnă: autosuficiență, egoism, nepăsare, lipsă de empatie, de compasiune, de milă față de aproapele; atitudine orientată doar către cele de jos, de aici, din această viață, către dobândirea răsplăților, recompenselor (gratificațiilor în limbaj mai elevat) „celor bune” încă din această viață”.

„Atitudinea «săracului Lazăr» înseamnă răbdare și asumarea unei vieți duse în suferință, lipsuri, boli. Înseamnă o viață declasată, marginalizată, disprețuită. Orientarea săracului Lazăr este către viața veșnică – nu doar pentru că nu are nimic din cele bune de aici, ci și pentru că, neavându-le, nu și le ia cu forța, invocând drepturi și revendicări, iar pe cei bogați nu îi pizmuiește”, a spus Preasfinţia Sa.

Preasfinţitul Părinte Macarie a clarificat şi de ce există „prăpastie mare” între săracul Lazăr și omul bogat în veșnicie.

„Pentru că acea prăpastie a existat, mai întâi, în viața de aici. Prăpastie mare separa pe bogatul care nu voia să știe de Lazăr și de suferință. Prăpastie mare desparte pe mulți bogați ai acestei lumi de cei săraci, umili și lipsiți de putere din zilele noastre. Prăpastie mare ne separă și pe noi unii de alții, atunci când nu vrem să știm de aproapele, de durerile sau lipsurile lui”, a subliniat Episcopul Macarie.

Foto Credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente