Avansează lucrările de consolidare și restaurare de la Mănăstirea Viforâta

Lucrările de consolidare și restaurare de la biserica mănăstirii Viforâta, precum şi a celor de renovare și extindere a trapezei și de modernizare a spaţiilor administrative au avansat, informează Arhiepiscopia Târgoviştei.

Mitropolitul Nifon a analizat personal evoluţia lucrărilor în ziua de joi, 14 aprilie, şi a oferit îndrumări adecvate pentru încheierea lucrărilor în cele mai bune condiții.

Ierarhul a oferit şi sfaturi pastorale pentru aprofundarea vieții duhovnicești în cadrul mănăstirii și pentru îmbunătățirea misiunii Mânăstirii Viforâta în cadrul Eparhiei Târgoviştei.

Proiectul de restaurare al Mânăstirii Viforâta beneficiază de finanțare europeană prin POR 2014 – 2020, dar și de sprijinul direct al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

În anul 2020, au fost descoperite, în pronaosul și în naosul bisericii actuale, vestigiile altor două sfinte lăcașuri, mai vechi, foarte bine păstrate, ceea ce reprezintă o noutate pentru ambientul arheologic național, iar, în același timp, au fost evidențiate și numeroase morminte monahale. Un vas vechi din sticlă, cu întrebuinţări cultice, denumit Lacrimarium, din secolul al XVI – lea, descoperit acolo, se află expus la Muzeul Reședinței Eparhiale din Târgoviște.

Mitropolitul Nifon a vizitat marţi, 19 aprilie 2022, şi Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, unde se desfășoară un amplu proiect de restaurare.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviştei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente