Autorul romanului „Laur” despre personajul principal: Adună în sine mai multe vieţi de sfinţi

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ruşi contemporani a afirmat în cadrul unui interviu apărut la Ziarul Lumina, că s-a inspirat din viețile mai multor sfinți în creionarea personajului principal al romanului.

„Laur este un sfânt, chiar dacă în mare măsură inventat. Calea către sfinţenie este o cale grea şi nu e accesibilă tuturor. Chiar dacă Laur este inventat, nu este totuşi rupt de realitate, pentru că are la bază viața multor sfinţi ruşi şi bizantini”, afirmat scriitorul.

„În acest sens, el este un personaj care adună în sine mai multe vieţi de sfinţi, cum ar fi cea a Xeniei de la Petersburg, a Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, Vasile Blajennâi şi a lui Nikola Koceanov din Novgorod”.

Deoarece faptele sfinților i-au fost model în alcătuirea volumului, autorul a spus că și-a propus ca opera sa să ilustreze un ideal aparte.

„Sfântul este un om cu o moralitate deosebită. Omul obişnuit poate doar să tindă spre aşa ceva. În cartea mea, eu arăt un astfel de ideal, deşi chiar şi personajul meu are, de-a lungul vieţii, parte de ispite şi încercări”.

Evgheni Vodolazkina a mai povestit în cadrul interviului și despre mediatizarea negativă din zilele noastre.

„Pentru mine „Laur” este o carte aparte, pentru că eu nu sunt aghiograf şi nu mi-am propus neapărat să descriu sfinţii. Eu descriu lumea în toată diversitatea ei, de la sfinţi până la criminali. L-am scris pe Laur pentru că am obosit foarte mult de ceea ce se publică şi se arată azi la televizor”.

„Sunt convins că oamenii nu sunt aşa şi că ar urmări lucruri frumoase dacă ar avea ocazia. De aceea, am decis să scriu o carte bună, frumoasă, în care, chiar dacă sunt descrise şi scene de cruzime, pentru că aşa este viaţa, până la urmă, să fie reprezentat un ideal”, a mărturisit scriitorul.

De-a lungul carierei sale, operele lui Evgheni Vodolazkin au fost traduse în peste 30 de limbi. Datorită operelor literare de o deosebită importanță, autorul a primit cele mai prestigioase premii literare din Rusia.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente