Aur pentru Corul CANTUS DOMINI la Concursul Coral Internațional de la Istanbul

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Corul CANTUS DOMINI al Asociației Studenților Teologi Ortodocși a participat în perioada 21-26 iulie la Concursul Coral Internațional de la Istanbul (desfășurat în regiunea Kadıköy – district mare aflat pe partea asiatică a Mării Marmara)

Concursul a avut loc la data de 23 iulie 2014, în cadrul acestuia participând 17 coruri din mai multe țări.

Corul CANTUS DOMINI a obținut Aur și Cupă la categoria Coruri bărbătești cu un punctaj de 93, 70 puncte.

Formația corală a interpretat 3 piese: una folclorică și două din repertoriul universal.

La final, Corul a susținut un concert în programul Open Air Stage al organizatorilor concursului.

Un alt eveniment important din această perioadă îl constituie participarea Corului la hramul bisericii Sf. Muceniță Paraschevi a comunității românești din Istanbul, paroh fiind aici Pr. Sergiu Vlad. (Biserica se află pe partea europeană a orașului Istanbul)

Slujba hramului a fost oficiată în prezența Sanctității Sale, Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic. La eveniment a fost prezent Excelența Sa, domnul Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia precum și alte oficialități.

Corul CANTUS DOMINI a fost invitat să participe la Sfânta Liturghie, prin intonarea cântărilor specifice în diferite momente liturgice (Imnul Heruvic, Ca pe Împăratul și Tatăl nostru). De asemenea, menționăm faptul că, la finalul Sfintei Liturghii, au fost intonate cele două imne patriarhale – polihroniul închinat Sanctității Sale, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I și Preafericirii Sale, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După Sfânta Liturghie, a fost organizată o agapă, în deschiderea căreia au fost susținute cuvântările oficiale de către Sanctitatea Sa, Bartolomeu I și Excelența Sa, domnul Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia, iar Corul CANTUS DOMINI prezentat un concert de cântări tradiționale bisericești precum și din repertoriul folcloric românesc și grecesc, în cinstea reprezentanților comunităților română și pentru greacă, prezenți la slujba de hram.

În cuvântul său, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a apreciat prezența coralei CANTUS DOMINI în Istanbul și a adresat felicitări pentru participare la Concursul Coral Internațional HARMAN CHORUS din Istanbul, unde a fost obținut locul I la secțiunea coruri bărbătești (medalie de aur și cupă). Sanctitatea Sa a ținut să precizeze importanța misiunii coralei, formate din studenți și teologi ortodocși, și a muzicii bisericești, într-o lume supusă fenomenului desacralizării. De asemenea, Sanctitatea Sa a transmis salutul frățesc și mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, apreciind implicarea Preafericirii Sale în susținerea activităților culturale ale tinerilor teologi și a misiunii creștine prin muzica bisericească, după cum ne-a precizat Arhid. Prof. Dr. Ștefan Constantin Răzvan.

Excelența Sa, domnul Ambasador Radu Onofrei, a adresat membrilor coralei un cuvânt de mulțumire și felicitări, evidențiind aspectul misiunii culturale și de reprezentare a României peste hotare, amintind aici participările coralei la evenimentele cu renume internațional. De asemenea, a fost adresată coralei invitația, atât din partea Ambasadei precum și din partea parohiei, de a participa și la alte evenimente din viața comunității românilor din Istanbul.

Corul CANTUS DOMINI, afiliat Asociației Studenților Teologi Ortodocși (A.S.T.O.), a apărut din inițiativa unor iubitori de muzică – tineri de formație teologică și/sau muzicală. Întrucât majoritatea membrilor acestui cor sunt foști și actuali absolvenți de seminar din București, chiar și actuali seminariști, caracterul muzicii interpretate este în mare parte sacru, dar repertoriul corului abordează și muzica de tradiție folclorică prelucrată pentru cor bărbătesc de personalități marcante ale muzicii corale românești.

Sug bagheta dirijorului Arhid. Prof. Dr. Ștefan Constantin Răzvan au fost obținute mai multe rezultate notabile, dintre care amintim: Marele Premiu la Festivalul „Prietenii Bulgariei” – Albena, Iunie 2011; Două medalii de argint la World Choir Games – Cincinnati-Ohio, Statele Unite ale Americii, Iulie 2012; Concert de colinde „După datini colindăm” la Sala Radio – Decembrie 2012; O medalie de Argint la European Choir Games – Graz, Austria, Iulie 2013; concert la Biblioteca Academiei Române, 26 octombrie 2013; concert în cadrul „Serii de Priveghere cu Părintele Dumitru Stăniloae”, 06 noiembrie 2013; participare la concertul caritabil organizat de A. S. T. O.: „După Datini, Colindăm!”, la Biblioteca Națională, 12 decembrie 2013; participarea la Concertul caritabil „Pași spre Lumina Învierii” organizat de A.S.T.O. la data de 9 aprilie 2014, etc.

Comentarii Facebook


Știri recente