Auditorii interni din Patriarhia Română s-au reunit la Mănăstirea Caraiman

Auditorii interni din Patriarhia Română s-au reunit în perioada 27-28 noiembrie la Centrul „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, județul Prahova. Printre obiectivele întâlnirii s-au numărat dobândirea de competențe specifice și identificarea de bune practici în domeniul auditului intern bisericesc.

Lucrările au început miercuri dimineață cu mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

„Activitatea de control financiar și audit intern se organizează în Biserica Ortodoxă Română în mod similar cu activitatea de judecată bisericească, pentru care sunt prevăzute organisme de judecată bisericească la nivel eparhial (Consistoriul eparhial și Consistoriul eparhial monahal), mitropolitan (Consistoriul mitropolitan și Consistoriul mitropolitan monahal) și patriarhal (Consistoriul Superior Bisericesc și Consistoriul Superior Bisericesc Monahal)”, a transmis Preafericirea Sa.

În cadrul sesiunilor de lucru au fost prezentate patru referate despre structura organizațională a Bisericii Ortodoxe Române și disciplina financiar-contabilă.

„Auditul este acel cap limpede care, nefiind implicat în activitatea de decizie sau de execuție, trebuie să asigure conducerea instituției că ceea ce se desfășoară la nivelul activităților curente este legal, este statutar și, în caz că există potențiale neconcordanțe sau riscuri, să propună soluții care să ducă la eliminarea acestora”, a declarat pr. Ionuț Corduneanu pentru Trinitas TV.

Cum a evoluat în timp auditul intern

Pr. prof. George Grigoriță, profesor la Facultatea de Teologie din București și consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, a vorbit despre modul în care auditul bisericesc s-a dezvoltat în ultimele decenii în Patriarhia Română.

„Dacă în anul 2008 doar erau prezentate punctual în statutul de organizare și funcționare, apoi Sfântul Sinod a luat decizia de a le înființa în mod concret, de a stabili responsabilități clare pentru aceste corpuri de control financiar și audit intern, iar în anul 2024, în ședința din 29 februarie, prin hotărârea sinodală 1733, Sfântul Sinod a hotărât ca aceste corpuri de control financiar și audit intern să fie dezvoltate și la nivel mitropolitan și la nivel patriarhal prin coroborarea lor cu dreptul de devoluție al mitropolitului în mitropolii și al patriarhului României pentru mitropoliți”.

„Astfel, am prezentat această structură organizațională a Bisericii noastre și modul în care aceasta trebuie să fie înțeleasă de către auditorii care sunt la aceste corpuri de control, pentru ca să identificăm cu claritate care este aria de activitate a acestor corpuri de control financiar și de audit intern”, a adăugat clericul.

Unul dintre referate a fost susținut de Cosmin Șerbănescu, președintele Institutului Național de Control Intern din România, care a prezentat planificarea și dezvoltarea misiunii de audit intern.

„A fost o dezbatere binevenită, un dialog de idei, care a avut ca prim aport crearea și conturarea planului de control pentru anul următor, dezvoltarea cadrului profesional intern, desfășurarea practicii de control intern în cadrul Bisericii prin exemplificarea și detalierea pe fiecare caz și speță în parte a modului optim de rezolvare a problemelor cu care se confruntă entitățile de cult și a riscurilor asociate fiecărei activități în parte”, a declarat președintele Institutului Național de Control Intern din România.

Potrivit prevederilor statutare, Corpul de control financiar și audit intern îndeplinește atribuții de verificare, control financiar și audit în toate domeniile de activitate ale organismelor administrative centrale ale Bisericii Ortodoxe Române.

Sursă foto: captură ecran Trinitas TV


Știri recente