Au început Serbările Naționale de la Țebea

La Țebea au început, duminica aceasta, Serbările Naționale, dedicate împlinirii a 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Manifestările au fost deschise cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, informează TRINITAS TV.

După slujbă, cei doi ierarhi au săvârșit, în Panteonul Moților, la mormântul lui Avram Iancu, un parastas pentru eroii neamului. La mormântul Crăișorului Munților au fost prezenți câteva mii de oameni.

„Concluzia acestei manifestări trebuie să fie una singură. În fața acestor măturii, a vitejiei neamului nostru, a reprezentanților neamului nostru, nu putem să stăm indiferenți, ci trebuie să plecăm de aici cu o hotărâre fermă ca împreună să contribuim la bunăstarea țării noastre, a poporului nostru, a tuturor celor care viețuiesc aici, indiferent de ce naționalitate ar fi. Astfel, putem să invocăm ori de câte ori avem nevoie harul și binecuvântarea lui Dumnezeu”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu.

Manifestările de la Țebea au mai inclus depuneri de coroane de flori, evocări și un spectacol folcloric.

Avram Iancu a murit pe 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, la umbra Gorunului lui Horea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…