Au început manifestările legate de hramul Sfintei Parascheva la Iași. Pelerinii pot aduce cinstire moaștelor primei femei martir a Bisericii

Manifestările legate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au început marți dimineață: moaștele ocrotitoarei spirituale a Iașului împreună cu cele ale primei femei martir a Bisericii, Sfânta Tecla, au fost așezate spre cinstire pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Procesiunea avut loc începând cu ora 6:30 în curtea Ansamblului mitropolitan din Iași. Ceremonia la care au participat câteva sute de credincioși a fost oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de clerici.

După depunerea sfintelor moaște a urmat Sfinţirea apei și Taina Sfântului Maslu. În continuare, va fi oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană.

Moaştele Sfintei întâi mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla au fost aduse de la Mănăstirea Neamț, cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva.

În fiecare an, sărbătoarea de pe 14 octombrie este o sărbătoare a bucuriei duhovnicești, a credinței vii și mărturisitoare și o dovadă a dragostei poporului român pentru sfinții și Biserica lui Dumnezeu.

Această zi și cele premergătoare marii sărbători oferă lecții de viață, prin credința, nădejdea și răbdarea mulțimii mari de pelerini, veniți din toate colțurile țării dar și din afara granițelor ei, ca să o cinstească pe sfânta ocrotitoare a Moldovei, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor.

Dintre evenimentele principale ce urmează la Iași amintim Pelerinajul „Calea Sfinţilor”. Procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei  Mucenițe Tecla va avea loc joi seara, pe traseul  Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană.

În data de 14 octombrie 2017, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, situată în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat aici.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente