Au început înscrierile la Masterclassul Internațional de Cânt Bizantin de la Iași 2024

Masterclassul Internațional de Cânt Bizantin de la Iași se desfășoară anul acesta în perioada 15-19 iulie 2024 și are două teme: Muzica psaltică în parohie. Raportul între strană și credincioși în cântarea liturgică și Metode de predare a muzicii psaltice

„După opt ediții în care am fost îndrumați pe calea descoperirii tainelor psaltichiei de către renumitul interpret Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), anul acesta misiunea a fost încredințată celui mai de seamă ucenic al domniei sale, Dimos Papatsalakis, Protopsalt al Catedralei Mitropolitane din Neapolis (Salonic), cel care a fost vreme îndelungată lampadarul binecunoscutului protopsalt”, anunță organizatorii.

Cursurile invitatului special se vor axa pe Cântările Sfintei Liturghii, pe cele opt glasuri bisericești și în toate tacturile.

Tenorul Călin Brătescu va preda tehnici de cântare: detalii despre emisia vocală, tehnici de vorbire și de cânt, respirație, susținere, frazare, exerciții de încălzire. Secondat de către Adrian Sîrbu, psalt și dirijor al Corului Academic Byzantion, tenorul va susține și ateliere de lucru individuale cu fiecare cursant.

Cursuri teoretice

În partea teoretică a masterclassului, dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis” din Salonic, autoarea mai multor lucrări și manuale de referință în paleografie muzicală și exegeza notației, va avea o prezentare care se va concentra pe Metode de predare a muzicii psaltice pentru copii.

Evangelia Spirakou de la Universitatea „Makedonia” din Salonic va vorbi despre Metode de predare a Artei Psaltice în Bizanț, iar muzicologul Alexander Lingas (Oxford, Anglia), dirijorul Corului Capella Romana, va fi prezenta Tipicul de Catedrală și mărturii istorice despre rolul credincioșilor în cântarea liturgică.

Tematica din acest an a cursurilor practice va continua și completa ceea ce s-a realizat la edițiile anterioare. Va fi asigurată traducere scrisă sau orală consecutivă.

Pe lângă aspectul didactic și muzicologic, organizatorii au inclus în program momente liturgice precum Vecernia, Utrenia, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași, ocazii cu care cursanții vor avea ocazia de a cânta și a se ruga alături de Protopsaltul Dimos Papatsalakis, învățând din contexte liturgice modul în care invitatul abordează repertoriul acestor slujbe.

Evenimentul se va încheia cu Concertul de Muzică Psaltică „În biserica slavei tale în cer a sta mi se pare”, vineri, 19 iulie, ora 19:30 la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Pentru înscrieri, accesați acest link.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente