Au fost organizate două acţiuni de „Prevenire şi depistare a cancerului de col uterin” la sediul central al Jandarmeriei şi în Pantelimon (VIDEO)

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naţionale, împreună cu medici de la Institutul Oncologic Bucureşti, au desfăşurat sâmbătă a 8-a și a 9-a acţiune de Prevenţie si depistare precoce a cancerului de col uterin.

Acţiunile au avut loc la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și în oraşul Pantelimon, jud. Ilfov.

Campania de Prevenire și Depistare precoce a cancerului de col uterin se desfăşoară în baza protocolului de colaborare semnat în luna ianuarie a acestui an între Patriarhia Română și Institutul Oncologic București.

Doctor Prunoiu Virgiliu Mihail, Coordonator Program Screening Institutul Oncologic Bucureşti, a explicat că ideea de a include doamnele din Jandarmerie în această campanie a aparţinut Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naţionale.

„Tot la rugămintea părintelui ajutăm şi femeile din comunităţile sărace din jurul Bucureştiului. Este un program binevenit pentru că deschidem calea şi altor programe de sănătate, cum ar fi cancerul de sân sau cancerul de colon şi rect, astfel încât din ce în ce mai multă lume să cunoască programele gratuite ale Ministerului Sănătăţii”, a menţionat Doctor Prunoiu Virgiliu Mihail.

Colonel Marza Traian, șeful Direcției Cabinete a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a apreciat „colaborarea destul de veche cu Patriarhia Română” care a cuprins şi Campania de „donare de sânge, desfăşurată şi în acest an şi programată şi pentru anul viitor”.

În ceea ce priveşte Campania de prevenire şi depistare a cancerului, Colonelul Marza Traian a punctat că aceasta „vine în ajutorul colegelor mele, cadre militare de sex feminin”.

„Conducerea Inspectoratului General a Jandarmeriei Române a apreciat acest demers, suntem interesaţi să dăm acest sprijin colegelor noastre. Sperăm să desfășurăm acest program şi în toamnă, începând cu luna septembrie”, a spus Colonelul Marza Traian.

Dănuţ Prună, Coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a descris pe scurt care a fost programul celor două acţiuni.

„Ziua am început-o la sediul central al Jandarmeriei Române unde s-a recoltat pentru testul Babes-Papanicolau şi au fost consultate 10 femei angajate ale Jandarmeriei Române. Este o primă colaborare referitor la această campanie şi ne vom deplasa pe viitor şi în alte unităţi ale Jandarmeriei Române din judeţul Ilfov”.

„Mai departe, ne-am deplasat în oraşul Pantelimon unde ne-au aşteptat aproximativ 50 de femei. A fost o zi foarte bună în care am reuşit să desfăşurăm două acțiuni, solicitările sunt din ce în ce mai multe, oamenii au aflat de campanie şi sunt interesaţi”.

De cele 9 actiuni ale campaniei de Preventie si depistare precoce a cancerului de col uterin au beneficiat  aproximativ 300 de femei din județul Ilfov.

Prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru Sate” şi „Prevenție și Educație pentru Sănătate” desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au fost asistate şi consiliate în diferite specializări medicale aproximativ 19.000 de persoane din mediul rural.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate la inițiativa și sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop raportat la contribuţia sa în lucrarea socială. Zeci de mii de persoane au beneficiat până în prezent numai de proiectele desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale. Prin programul „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost colectate peste 10 tone de sânge.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale

Comentarii Facebook


Știri recente