Au debutat sărbătorile sfinților nemțeni

Prima din triada zilelor închinate sfinților nemțeni, sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” s-a bucurat de prezența a cinci ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord, și Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, informează Ziarul Lumina. Peste o mie de credincioși au participat la slujba Aghesmei, la slujba Sfântului Maslu, a Acatistului Sfântului și la Sfânta Liturghie, săvârșite pe podiumul din fața bisericii-paraclis a seminarului, locaș ce poartă hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

Pelerini din toată țara, dar și din afara granițelor, veniți individual, dar și în grupuri organizate, au participat ieri la hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Evenimentul s-a bucurat de prezența a cinci ierarhi, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord, și Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care au oficiat Sfânta Liturghie înconjurați de numeroși preoți și diaconi, din care au făcut parte și preoți profesori ai seminarului, cât și stareți ai mănăstirilor din împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi și absolvenți ai seminarului nemțean și de un grup de monahii de la Mănăstirea Paltin – Petru Vodă.

Pelerinajul – adevăratul concediu

Cuvântul de învățătură după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a subliniat că pelerinajul reprezintă adevărata formă de odihnă, atât sufletească, cât și trupească: „Credem că aceia care încearcă să se odihnească fără de Dumnezeu, chiar împotriva lui Dumnezeu, iar această perioadă de concediu este trăită de ei în ospețe și în beții, se întorc la casele lor și obosiți, și frământați, și în confuzie în continuare. Cei care împlinesc aceste zile într-un mod omenește acceptabil, dar fără de Dumnezeu, se întorc probabil odihniți, dar frământarea și confuzia rămân în sufletele lor. Cei care însă încearcă să trăiască aceste zile cu Dumnezeu, să-și odihnească trupul după o perioadă grea la serviciu, în familie și în societate, dar să fie și în legătură cu Dumnezeu, avem încredințarea – și mulți creștini mărturisesc acest lucru – că reușesc să primească și odihnă, să depășească și zbuciumul și confuzia lăuntrică, după care își iau crucea vieții lor cu mai mult curaj, cu mai multă determinare și cu mai multă îndrăzneală sfântă întru cele ale lui Dumnezeu. Avem aceste trei zile de pelerinaj – sărbătoarea Neamțului, a Ceahlăului și a Sfintei Teodora, prăznuită atât la Sihla, cât și la Sihăstria – și trebuie să încercăm prin mila Domnului să ne odihnim întru El, adâncindu-ne în taina vieții Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, taină care poate fi văzută zugrăvită și pe zidurile bisericii acestui seminar teologic”.

Slujba de ieri a avut și o hirotonie, tânărul diacon Ciprian Păvăleanu fiind preoțit de IPS Teofan pe seama Parohiei Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamț.

2015 – anul sfințirii bisericii seminarului teologic de la Mănăstirea Neamț

La finalul slujbei, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț, a mulțumit tuturor celor care au participat la hramul instituției și a amintit de două momente aniversare ce au făcut din sărbătoarea din acest an una deosebită. De asemenea, părintele Mihoc a menționat faptul că anul viitor, pe 5 august, se are în vedere sfințirea bisericii: „A fost o zi cum nu se poate mai frumoasă din punctul de vedere al atmosferei, dar și din punct de vedere duhovnicesc. Și cred că așa a rânduit Sfântul Ioan Iacob, fiindcă astăzi se împlinesc 20 de ani de când s-a sfințit locul pentru biserica seminarului nostru. De asemenea, se împlinesc 15 ani de când a venit Sfântul Ioan cu trupul aici, fiindcă în 1999, pe 5 august, a fost adusă o părticică din sfintele sale moaște. Menționăm că la finalizarea picturii exterioare, intenționăm să sfințim biserica seminarului pe data de 5 august a anului viitor. Vor fi la anul niște manifestări deosebite, fiindcă se împlinesc 160 de ani de când Alexandru Ghica Vodă a dat gramată de înființare a unei școli cu toată rânduiala legală și didactică aici, la Mănăstirea Neamț”.

Odată cu pomenirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul au început sărbătorile sfinților nemțeni. Acestea vor continua azi, cu hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, și mâine, 7 august, cu pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…