Atunci când suntem în încercări să ridicăm ochii către Cer, îndeamnă PS Timotei Prahoveanul

PS Timotei Prahoveanul - Liturghie Radu Vodă 30 iulie 2017 (5)

Ori de câte ori suntem într-o situaţie limită, atunci când suntem în primejdie, în încercări, atunci când trăim clipe de deznădejde trebuie să ridicăm ochii către Cer. Acolo este singura noastră mângâiere şi adevărata noastră bucurie, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul credincioşilor prezenţi duminica aceasta la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a explicat că ridicarea ochilor către Cer este, de fapt, încredinţarea în milostivirea lui Dumnezeu şi în ajutorul Lui. Ierarhul a evidenţiat că Părintele nostru ceresc poartă de grijă celor care îl caută pe El.

Trebuie să recunoaştem că, adeseori, noi oameni privim în dreapta şi în stânga căutând prieteni şi oameni care să ne rezolve toate problemele. Foarte rar sau chiar deloc ridicăm ochii către Cer. Poate, de aceea, nu primim întotdeauna ajutor de la Dumnezeu pentru că privirea noastră şi gândirea noastră sunt prea legate de pământ şi de cei de lângă noi.

Cuvântarea Episcopului Timotei a fost prilejuită de slujirea arhierească la istoricul aşezământ monahal din centrul Bucureştiului. Ierarhul a oficiat duminică, 30 iulie 2017, Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii ctitorită de Radu Vodă. Alături de ierarh a slujit arhim. Nectarie Şofelea, Exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, preoţi şi diaconi din obştea mănăstirii.

În cuvântul rostit, Ierarhul i-a îndemnat pe cei aflaţi în lăcaşul de cult să asculte de porunca Mântuitorului şi să pună în practică virtutea milosteniei.

Dacă vreodată hambarele noastre devin pline trebuie să privim şi la ceilalţi. Dacă noi avem mai mult să oferim şi altora. În legătură cu această minune a înmulţirii pâinilor trebuie să ne aducem aminte permanent de cuvintele Mântuitorului: Daţi-le voi să mănânce.

Făcând referire la textul evangheliei, Ierarhul a amintit credincioşilor că această practică a agapei creştine datează din secolele primare ale creştinismului. Primii creştini, după oficierea Liturghiei, participau în comuniune la o masă frăţească.

Astăzi şi altădată, creştinii au însoţit sărbătorile lor cu agape. De aceea tradiţia românească şi creştinească ne arată că adeseori după liturghie sau după diferite momente importante din viaţa noastră pregătim o agapă, o masă a iubirii. Avem datoria să îi primim pe cei apropiaţi, dar şi pe cei străini, căci aceasta este porunca Mântuitorului.

Toate aceste mese sunt rodul lucrării lui Dumnezeu în viaţa oamenilor şi a iubirii care trebuie să ne anime în fiecare zi, a evidenţiat Preasfinţia Sa. PS Timotei a îndemnat pe cei care nu au o situaţie financiară îmbelşugată să ofere, din puţinul lor, măcar o cană cu apă şi o bucată de pâine celor care nu au deloc. 

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă.

 

Comentarii Facebook


Știri recente