Athos: Patriarhul Alexandriei a sfințit o biserică în cinstea Sfântului Evanghelist Marcu

Patriarhul Alexandriei sfintire biserica Apostol Marcu Athos

Patriarhul Teodor al Alexandriei a sfințit marți o nouă biserică la mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos.

Aflat în vizită irenică pentru o perioadă de trei zile, Preafericitul Părinte Teodor a oficiat slujba de sfințire a unei biserici închinate Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu, întemeietorul Bisericii Ortodoxe Alexandrine.

Biserica Sfantul Marcu de la Manastirea Sfantul Pavel Athos
Noua biserică în cinstea Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos. Foto: PA

În omilia sa, Patriarhul Teodor a afirmat că această biserică va reprezenta „simbolul care leagă Patriarhia Alexandriei de Mănăstirea stavropighială Sfântul Pavel din Sfântul Munte”.

De asemenea, biserica „va fi o pomenire veșnică a Patriarhului Petros și a tuturor celor care și-au pierdut viața împreună cu el în marea care îmbrățișează Grădina Maicii Domnului”.

În semn de recunoștință pentru Mănăstirea Sfântul Pavel, Patriarhul Alexandriei i-a oferit starețului Partenie mitra pe care a purtat-o Patriarhul Petros în ziua întronizării (1997).

Arhimandritul Partenie primeste mitra Patriarhului Petros
Arhimandritul Partenie, starețul Mănăstirii Sfântul Pavel, primind mitra Patriarhului Petros VII al Alexandriei. Foto: PA

Marți seară, Patriarhul Teodor a vizitat Mănăstirea Grigoriu, unde a oficiat un trisaghion la mormântul fostului stareț Gheorghe Kapsanis, una dintre cele mai însemnate personalități ale monahismului athonit contemporan.

„Deși am venit la Mănăstirea Sfântul Pavel pentru sfințire, nu puteam să mă întorc la Patriarhie fără să îngenunchez la mormântul binefăcătorului meu, părintele Gheorghe, ca să îi mulțumesc mult pentru ocrotirea primilor mei pași în viața monahală”, a spus Patriarhul Bisericii Africane marți, 15 mai.

Patriarhul Teodor al Alexandriei își va încheia vizita în Sfântul Munte Athos miercuri, 16 mai.

Foto: Patriarhia Alexandriei

Comentarii Facebook


Știri recente