Ateneul Național din Iași este prima instituție de cultură din România care deține o capelă proprie (FOTO)

Ateneul Național din Iași este prima instituție de cultură din România care deține o capelă proprie, destinată artiștilor și amenajată în zona prin care aceștia intră pe scenă.

Locul de rugăciune închinat Sf. Filimon și Sf. Cecilia, protectorii artiștilor, va fi sfințit de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei joi, 23 mai 2019, în contextul aniversării a o sută de ani de existență ai Ateneului.

Capela din lemn are dimensiuni foarte reduse (9 mp) și este realizată pe latura vestică a clădirii Ateneului din cartierul ieșean Tătărași.

Capela Ateneului din Iași. ©Basilica.ro / Aurelian Iftimiu

Interiorul locului de rugăciune are aspectul unei biserici de sat de acum 100 de ani. Acolo se află icoane și obiecte de cult vechi colecționate din mai multe zone ale țării.

Capela care va fi sfințită joi de Mitropolitul Teofan nu este o biserică propriu-zisă, pentru că nu deține o Sfântă Masă pentru oficierea Sfintei Liturghii, ci este un loc de rugăciune destinat artiștilor, angajaților, dar și vizitatorilor Ateneului din Iași.

Potrivit managerului Ateneului din Iași, spațiul pentru rugăciune a fost creat la inițiativa artiștilor.

„Chiar dacă uneori nu pare, viața artiștilor este foarte grea”, a mărturisit pentru Basilica.ro managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei. El a spus că locul de rugăciune de la Ateneu ar trebui să le fie de folos artiștilor în momentele de încercare, înaintea unor spectacole solicitante, dar și oricând aceștia doresc să se liniștească și să se roage sfinților lor ocrotitori.

Foto credit: Basilica.ro / Aurelian Iftimiu

Comentarii Facebook


Știri recente