Atelierul de formare de la Miclăușeni, la final

În perioada 1-13 septembrie 2013, Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” din Miclăușeni a fost gazda „Programului de inițiere și formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor”, proiect organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Sectorul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de formare și inovare dezvoltat în colaborare cu Fundația „Varlaam Mitropolitul” și în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Vineri, 13 septembrie 2013, s-au încheiat cele două săptămâni ale „Programului de inițiere și formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor”, proiect desfășurat la Miclăușeni, care a vizat identificarea și valorificarea unor mijloace și resurse teologice, dar și de dezvoltare personală, adecvate activității pastorale și misionare a preoților proaspăt hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor.

Programul a avut binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a fost organizat de Sectorul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de formare și inovare dezvoltat în colaborare cu Fundația „Varlaam Mitropolitul” și în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, potrivit Ziarul Lumina.

La lucrările atelierului de formare au fost prezenți 16 tineri preoți și invitați din țară și din străinătate, printre care s-au numărat arhim. Nichifor Horia, exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, prof. univ. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, pr. dr. Răzvan Ionescu, slujitor al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva” și „Sfânta Genoveva” din Paris, pr. lect. dr. Vasile Gavrilă de la Facultatea de Teologie din București, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, arhim. Damaschin Luchian de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași.

Pe lângă participarea la seminariile și atelierele de facilitare susținute de invitați, preoții prezenți la program au slujit împreună, au vizitat împreună cu soțiile mănăstirile Pângărați, Horaița și Bistrița, au vizionat și analizat filme tematice. Ca o noutate a atelierului din acest an, organizatorii au constituit în una din zile ateliere de facilitare și pentru soțiile preoților participanți.

Sfinte Liturghii arhierești în cadrul atelierului

IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent atât la debutul, cât și la finalul programului de formare de la Miclăușeni, săvârșind de două ori Sfânta Liturghie, înconjurat de preoții participanți. Joi, 12 septembrie, Înaltpreasfinția Sa a susținut în aer liber și un atelier de facilitare, în care a vorbit despre „Parohia, spațiul slujirii și al mântuirii”, după care, vineri, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în biserica Mănăstirii Miclăușeni, a hirotonit întru preot un diacon și i-a hirotesit întru duhovnici pe trei tineri preoți participanți la atelier.

Despre o primă evaluare a programului de formare și inițiere, patronat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, ne-a vorbit unul dintre principalii organizatori, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor: „Este destul de dificil de sistematizat câteva concluzii dintr-o perspectivă cognitivă; sunt sigur că atât participanții, cât și organizatorii pleacă de aici cu noi cunoștințe. De asemenea, dimensiunea emoțională, felul în care s-au simțit participanții, este greu de evaluat, observând în aceste două săptămâni atât chipuri vesele, cât și chipuri abătute, care își puneau probleme, încercând să schimbe ceva înlăuntru. Îmi este mult mai ușor însă să spun că am simțit în cadrul programului o atmosferă duhovnicească deosebită, având în vedere faptul că participanții au fost preoți, purtători ai harului lui Dumnezeu și că, dincolo de diferite probleme pe care le are un slujitor al altarului în diferite etape ale existenței sale, există un dar al lui Dumnezeu, care, așa cum spune în rugăciunea de la hirotonie, le suplinește și le plinește pe toate. Mai mult decât atât, am dobândit noi prieteni în aceste două săptămâni, iar faptul că ne-am întâlnit, că ne-am putut ruga și lua masa împreună, faptul că am învățat laolaltă este un mare câștig și nădăjduiesc ca pe viitor astfel de întâlniri să se desfășoare și independent de inițiativele Centrului nostru de formare, iar preoții să învețe să se întâlnească între ei, să schimbe impresii și idei, să se roage împreună mai mult. Numai așa vom putea avea o Biserică puternică și adecvată nevoilor duhovnicești actuale. Despre cursurile predate pot spune că au fost în așa fel adecvate încât să se orienteze mai ales spre nevoile și spre profilele unor parohii din mediul rural, ca acelea unde vor fi trimiși preoții participanți, punându-se accent mai mult pe problemele cu care se vor confrunta aceștia în comunitățile pe care le vor păstori: alcoolismul, prezență sectară, sărăcie etc. Ideea principală a acestui training a fost aceea că schimbarea începe cu mine însumi. Dacă eu mă schimb, voi putea să produc o schimbare reală și durabilă în comunitatea din care provin”.

Comentarii Facebook


Știri recente