Ateliere de dezvoltare personală pentru copiii de la Centrele Educaționale din Aiud și Sângeru de Pădure

Copiii de la Centrele Educaționale „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Aiud, județul Alba și „Sfântul Dumitru” din Sângeru de Pădure, județul Mureș, au participat la atelierele de dezvoltare personală de pe Dealul Mamut din Alba Iulia, învățând pe această cale cum să își dezvolte curajul.

Cei 25 de beneficiari ai fiecărui centru educațional au luat parte la modulul de dezvoltare a curajului parcurgând două trasee, traseul mov și traseul tiroliană. Potrivit coordonatorului activității „Ateliere Educaționale” din cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Bianca Mărginean, primul traseu este recomandat pentru copiii care utilizează echipamentul pentru prima oară.

„Elementele de pe traseul mov conțin corzi, plase de corzi, balansoare de frânghii, tiroliană și poduri de buștean concepute în așa fel încât să corespundă cu înălțimea și condiția fizică a copiilor. Aceștia sunt în permanență supravegheați și ghidați de către personal calificat și specializat”, a explicat Bianca Mărginean.

La finalul traseului, copiii au primit fiecare câte o coală de hârtie pentru a scrie ce anume le-a plăcut cel mai mult, aceștia arătându-se extrem de încântați de experiența trăită.

Copiii din cadrul Centrului Educațional „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Aiud au participat pentru prima dată la atelierele educaționale de pe Dealul Mamut, exprimându-și dorința de a se întoarce cât de curând la Alba Iulia.

Participarea la atelierele educaționale amenajate pe Dealul Mamut a fost o evadare palpitantă din cotidian pentru beneficiarii noștri. La început au părut neîncrezători, dar dornici de neprevăzut. Parcurgând traseul, copiii au prins curaj și încredere în forțele proprii astfel încât, la finalizarea traseului erau deja dornici să-l reia. Ei au fost foarte încântați de echipament, de locație și de felul cum sunt amenajate atelierele, cu poduri suspendate, plase de păianjen, panouri de cățărat și nu în ultimul rând de tiroliene, unde, adrenalina a ajuns la cote maxime” a precizat părintele Teofil Sas, coordonatorul centrului educațional din Aiud.

Și copiii din Centrul Educațional „Sfântul Dumitru” din Sângeru de Pădure, județul Mureș au luat parte de curând la atelierele educaționale unde provocările de pe traseu i-au făcut să uite pentru câteva ore de toate grijile.

„Pentru copiii din centrul educațional a fost prima experiență de acest fel, aceștia fiind foarte încântați că au reușit să parcurgă elementele dedicate lor, expresia de pe chipul lor fiind mai mult decât sugestivă. Pentru câteva ore au uitat de toate grijile și au încercat să facă față provocărilor de pe traseu. Tiroliana a fost preferată de marea majoritate dintre ei și puntea Tarzan. Adrenalină, senzație, bună dispoziție și experiență de neuitat au fost cuvintele care au descris întreaga zi petrecută de copiii noștri în parcul din Alba Iulia. Și să nu uităm cât de importantă este expresia <mens sana in corpore sano>” a mărturisit părintele Mihai Dumitrescu, coordonatorul centrului Educațional din Sângeru de Pădure.

La atelierele educaționale organizate în spațiul special amenajat pe Dealul Mamut din Alba Iulia copiii din centrele educaționale din județele Alba și Mureș vor urma 5 module de dezvoltare personală: modul de dezvoltare a curajului; modul de formare a responsabilității personale și sociale; modul de astronomie și observarea mediului înconjurător; modul de dezvoltare a abilităților de comunicare și gestionarea conflictelor. Atelierele presupun trasee alcătuite dintr-o serie de elemente suspendate pe copaci sau piloane pe care le poți parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism prin traversare sau cățărare. Elementele traseelor sunt construite din cabluri, corzi și grinzi, care corespund standardelor europene.

„Atelierele educaționale” sunt înființate în cadrul proiectului „Rețea interregională de centre educaționale”, proiect derulat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia la nivelul regiunilor Centru și Vest, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul proiectului este prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul de educație a 500 de elevi din regiunile Centru și Vest. În cadrul proiectului au fost înființate 16 centre educaționale respectiv în județul Alba la Alba Iulia, Baia de Arieș, Aiud, Ocna Mureș, Sebeș, Valea Lungă, Roșia de Secaș, Silivaș, în județul Mureș la Luduș, Sângeru de Pădure, Reghin și în Timiș la Timișoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare și Făget. În fiecare centru educațional, 25 de copii din familii sărace sau aflați în risc de abandon școlar beneficiază zilnic de o masă caldă și o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor și meditațiilor pentru scăderea riscului de eșec școlar. De asemenea, copiii primesc și burse sociale, rechizite și materiale didactice.

Proiectul „Rețea interregională de centre educaționale” este implementat în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei, DGASPC Alba, DGASPC Mureș, DGASPC Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Asociația Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin.

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Comentarii Facebook


Știri recente