Atelier „Spune-mi o poveste pentru suflet” în Luna pentru viață: Ce superputere are o fetiță cu sindrom Down?

Scriitoarea Veronica Iani, autoare de cărți pentru copii, susține duminică, de la ora 18:00, un atelier online din seria „Spune-mi o poveste pentru suflet”. Ea le va citi copiilor „Ioana. O poveste despre sindromul Down”.

Veronica Iani spune că a scris cartea „în primul rând, pentru copiii fără sindromul Down, tocmai pentru a-i ajuta să își dezvolte grija și înțelegerea pentru persoanele din jurul lor, pentru a vedea că există copii care se confruntă cu provocări foarte diferite față de ce au întâlnit ei până atunci”.

„Ca să putem iubi, avem nevoie să înțelegem, iar, ca să putem înțelege, avem nevoie să cunoaștem”, adaugă autoarea.

Evenimentul, desfășurat pe platforma Zoom de Ziua Mondială a Sindromului Down, face parte din Luna pentru viață 2021 – „Uniți pentru viață”. Pot participa copii cu vârste între 6 și 12 ani. Înscrierile se fac gratuit pe mail, la adresa [email protected]

Artista Cristina Bălan, mama a doi gemeni care au sindrom Down, a scris despre cartea Veronicăi Iani: „Sindromul Down nu este o sentință definitivă, ci o provocare. Depinde de fiecare părinte cum vede acel cromozom în plus. Soțul meu și cu mine îl vedem ca o cheie care poate deschide niște dimensiuni la care noi, cei tipici, nu avem acces”.

„Felul în care cei cu Sindrom Down știu să iubească și să dăruiască este de pe altă planetă. Unii oameni se nasc pentru a iubi și nu au nevoie să fie savanți”, adaugă Cristina Bălan.

Astfel, artista răspunde, alături de scriitoarea Veronica Iani, la întrebarea: Care este superputerea unei fetițe, sau a oricărui copul, cu sindrom Down? Iar răspunsul este: Iubirea.

96% din copiii nenăscuți diagnosticați cu sindrom Down sunt avortați. Totuși, un studiu la care au participat persoane cu sindrom Down arată că acestea sunt foarte mulțumite de calitatea vieții lor: 99% se declară fericite, 97% se plac pe sine și se simt mulțumite cu propria persoană.

În Luna pentru viață 2021 a fost organizată și dezbaterea online „Nevoi speciale, soluții speciale: familia unui copil atipic”, cu Alexandra Nadane de la asociația România pentru viață și Georgeta Bucur de la asociația Down Plus București.


Luna pentru viață se desfășoară anual în luna martie ca o serie de evenimente prin care li se propune familiilor și societății să sprijine mamele și să prețuiască viața copiilor, inclusiv pe cea a copiilor diagnosticați înainte de naștere cu dizabilități sau diverse afecțiuni. Programul ultimelor zece zile din Luna pentru viață  poate fi accesat aici.

Marșul pentru viață este evenimentul culminant al Lunii pentru viață, organizat fizic în sute de localități din România și Republica Moldova. Anul aceasta, în condiții de pandemie, Marșul pentru pentru viață 2021 – „Uniți pentru viață” se desfășoară exclusiv online.

Veronica Iani este scriitoare și ilustratoare de cărți educative pentru copii. Este autoarea colecțiilor „Fiecare viață este un dar” și „Cele 12 chei”, dedicată educației pentru caracter.

„Spune-mi o poveste pentru suflet” este un proiect de educație a caracterului prin intermediul atelierelor de povești, inițiat de profesoara și scriitoarea Ioana Revnic. Include și un concurs lunar de creație pentru copii la care au participat deja sute de copii din România, din Republica Moldova și din diaspora.

Foto credit: Ilustrație de Veronica Iani din cartea „Ioana. O poveste despre sindromul Down”

Comentarii Facebook


Știri recente