Atelier de formare pentru tinerii preoți, la Iași

În perioada 1-13 septembrie, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sectorul Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de formare și inovare dezvoltat în colaborare cu Fundația „Varlaam Mitropolitul” și în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, organizează, la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie” al Mănăstirii Miclăușeni, un atelier de formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

„Atelierul de inițiere și formare în tainele preoției”, organizat la Miclăușeni, se adresează preoților recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor și, în cadrul lui, sunt vizate identificarea și valorificarea unor mijloace și resurse teologice și de dezvoltare personală, adecvate activității preoțești pastorale și misionare. Inițiativa care a pus în mișcare acest proiect aparține Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, care a arătat, prin aceasta, dorința de unitate, aceea de a fi implicat și de a investi în preoții pe care i-a trimis în parohii.

Invitați de renume din țară și din străinătate

După cum ne-a relatat pr. Eugen-Sebastian Teacu, inspector eparhial în cadrul Sectorului Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor – unul dintre organizatori, la evenimentul de formare sunt invitați să susțină prelegeri și ateliere preoți profesori universitari, profesori de seminar și alte personalități din țară și din străinătate, cum ar fi arhim. Nichifor Horia, exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. dr. Răzvan Ionescu, slujitor al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva” și „Sfânta Genoveva” din Paris, pr. lect. dr. Vasile Gavrilă, de la Facultatea de Teologie din București, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, arhim. Damaschin Luchian, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Iași. Tot părintele Eugen-Sebastian Teacu a subliniat că tematica întâlnirilor din acest an va fi una diversă și va avea ca obiectiv conștientizarea tinerilor preoți cu privire la dimensiunea mântuitoare a slujirii preoțești și la formarea duhului și comportamentului liturgic autentic al preotului.

Programul zilelor de curs se va desfășura după următoarele repere: rugăciune, prelegeri invitați, sesiuni de dialog cu participanții, cu referire la conținutul prezentat, lecturi ghidate, seminarizarea temelor, folosind experiențe personale.

Comentarii Facebook


Știri recente