Atelier de formare la Miclăușeni

În cadrul atelierului de formare pentru preoții recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor, desfășurat la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” din Miclăușeni, participanții s-au bucurat, zilele trecute, de prezența a doi invitați de marcă: pr. Vasile Gavrilă, de la Biserica Rusă „Sfântul Nicolae” din București, și pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Mai mult decât atât, tinerii preoți l-au avut în mijlocul lor și pe Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a săvârșit, marți-dimineață, Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Miclăușeni, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

După ce luni, 2 septembrie 2013, cei 16 preoți participanți la „Atelierul de inițiere și formare în tainele preoției” au luat parte, dimineață, la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Mănăstirii Miclăușeni, a urmat pentru aceștia un program de acomodare, printr-o introducere în atelierele de lucru și prin două sesiuni de interacțiune. Ziua de marți a fost una mult mai bogată în evenimente, atât prin rugăciunile săvârșite în comun, cât mai ales prin cele două ateliere de facilitare susținute de pr. Vasile Gavrilă, de la Biserica Rusă „Sfântul Nicolae” din București, care au purtat titlul „Cum trăiesc credința în sec. al XXI-lea. «Nu tăinuiți Cuvântul Adevărului!» (Sf. Maxim)”.

„În tradiția rusească, se spune că o fetiță i-ar fi pus trei întrebări unui om matur: care este cel mai important moment, care este cel mai important act și care este cea mai importantă persoană? Iar omul i-a fi răspuns următoarele: cel mai important moment e acum, cel mai important act e ceea ce faci în acest moment, iar persoana cea mai importantă e cea pe care o ai în fața ta. Ca o completare la cele spuse, părintele Dumitru Stăniloae a afirmat, la un moment dat, că «nu numai rugăciunea pe care o fac oamenii, ci și întâlnirea dintre aceștia în numele lui Dumnezeu este Liturghie». Trăirea credinței și autenticitatea acesteia nu pot fi încadrate în rigorile unei prelegeri cu ținută academică, trebuie spontaneitate, inocență și curaj, pentru a atinge vocația prin excelență a ființei umane, care este îndumnezeirea”, le-a spus pr. Vasile Gavrilă tinerilor preoți. La finalul prelegerilor, invitatul a adresat câteva sfaturi: „Slujiți Liturghia împreună, cât de des puteți. Iar în ceea ce privește credința în secolul al XXI-lea, să nu căutați să fiți acceptați. Fiți în firescul frățiilor voastre, oriunde ați fi. Nu purtăm doar haina asta, ci și Sfânta Tradiție. Când vă este greu și vă împovărează ceva, nu dați înapoi. Ne confruntăm cu aroganța științei de astăzi, iar privitor la această provocare, documentați-vă, apoi veți vedea că simțiți nevoia să răspundeți duhovnicește”.

Sfântă Liturghie arhierească, săvârșită în cadrul atelierului de formare

Miercuri, 4 septembrie, în mijlocul participanților atelierului de la Miclăușeni s-a aflat IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, de la primele ore ale dimineții, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Mănăstirii Miclăușeni. În cadrul slujbei arhierești, răspunsurile la strană au fost date de preoții participanți, iar tânărul diacon Ioan Puiu a fost hirotonit preot.

A urmat apoi conferința susținută de pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a vorbit despre greutatea, puterea și misiunea preoției. Redăm, în continuare, câteva cuvinte rostite de părintele profesor, în cadrul atelierului susținut:

„În cele 40 de Sfinte Liturghii de după momentul hirotoniei, trebuie practicat exercițiul practicării dialogului cu Dumnezeu. Dacă nu se reușește acest lucru în această perioadă, este foarte posibil ca preotul să nu intre niciodată în acest dialog cu Dumnezeu. Necredința se instalează chiar în momentul în care nu putem intra în dialog cu Dumnezeu, în care intrăm în monotonie și nu mai suntem conștienți de importanța și măreția Sfintei Liturghii. Pentru a fi prezent la o întâlnire cu Dumnezeu, este necesară deschidere a minții și a sufletului deosebită, fiindcă Sfânta Liturghie este așezarea comunității în legătură cu Dumnezeu și trezirea conștiinței prezenței lui Dumnezeu. Așa cum, în urma unei interacțiuni dintre două persoane, se realizează o împărtășire reciprocă din duhul celuilalt, la fel este și relația cu Dumnezeu.

Ceea ce pot face slujitorii lui Dumnezeu pentru lume este însumarea acesteia în propria persoană, rugăciunea pentru lume cu scopul sfințirii ei și ducerii ei în fața lui Dumnezeu, fiindcă, dacă preotul nu este prioritar în căutarea lui Dumnezeu, atunci ne întrebăm cine este? Vocația esențială a preotului nu este rezolvarea lucrurilor materiale, ci crearea legăturii cu Dumnezeu.

Preoția noastră nu se întemeiază în voia noastră proprie. Mântuitorul Hristos nu a făcut nimic de la Sine, din voie proprie, deși a avut și voință dumnezeiască, ci totul a făcut cu voia sau binecuvântarea Tatălui. În acest fundament se întemeiază și săvârșirea diferitelor lucruri, cum se spune la noi «cu binecuvântarea» ierarhului sau a părintelui duhovnicesc”.

Ce urmărește „Atelierul de inițiere și formare în tainele preoției”

Atelierul de formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor este organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de către Sectorul Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de formare și inovare dezvoltat în colaborare cu Fundația „Varlaam Mitropolitul” și în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Despre obiectivele acestui atelier, ce se desfășoară până pe data de 13 septembrie și are ca invitați speciali personalități din țară și din străinătate, ne-a oferit mai multe detalii arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor: „Obiectivele acestui atelier sunt în strânsă legătură cu nevoile tinerilor preoți; atât cele de formare intelectuală, administrativă și de aprofundare, cât și cele referitoare la dobândirea unor experiențe sufletești sau din zona emotivă. De aceea, încercăm să creăm, în aceste zile, un context și un spațiu în care să ne întâlnim cu Dumnezeu în mod cât mai plenar, pentru că ființa umană nu este numai intelect, ci și inimă și sentiment. Dincolo de părțile constitutive ale ființei noastre lăuntrice sau exterioare, suntem ființe teologice, care Îl caută pe Dumnezeu, și de aceea consider că orice întâlnire a preoților Bisericii trebuie orientată spre această aprofundare a unei relații cu Dumnezeu, într-un mod care să aducă împlinire, bucurie și motivare”.

Comentarii Facebook


Știri recente