Atelier de conservare şi consolidare icoane la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la începutul lunii iulie 2015 a fost încheiat un parteneriat între Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi Seminarul Teologic Sf. Apostol Andrei din Galaţi, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Acesta s-a concretizat prin organizarea unei tabere de vară/atelier la Muzeul eparhial, în două etape (6 – 10 iulie şi 31 august – 4 septembrie), pentru un număr de 17 elevi seminarişti gălăţeni de la secţia Patrimoniu Cultural.

În cadrul activităţilor, tinerii elevi seminarişti, sub atenta supraveghere şi îndrumare a specialiştilor din cadrul Atelierului de Restaurare a Muzeului şi a Prof. Cristina Totolici de la Seminarul gălăţean, au deprins cunoştinţe teoretice şi tehnici de consolidare şi conservare a stratului pictural la icoanele vechi din patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

„Această tabără de vară dedicată elevilor de la secţia Patrimoniu şi Restaurare din cadrul seminarului „Sf. Apostol Andrei” s-a dovedit a fi un bun prilej de instruire teoretică şi lucrare practică împreună cu specialiştii în domeniul restaurării de icoane. Credem că în felul acesta se face mult mai uşor pasul de la şevalet şi de pe băncile şcolii spre atelierul propriu-zis. Ne-a impresionat receptivitatea lor, timpul dedicat formării lor efectiv-practice, seriozitatea de care au dat dovadă pe parcursul acestor două săptămâni, precum şi modul dinamic de lucru cu specialiştii din cadrul atelierelor Muzeului eparhial!”, a subliniat Chiriarhul Dunării de Jos.

În data de 04 septembrie 2015, la finalizarea proiectului, tinerii elevi au prezentat lucrările realizate pe parcursul celor 14 zile de activitate practică şi au primit ca dar din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian volumul Pr. Lect. Dr. Cristian Gagu Sfinte icoane din patrimoniul bisericilor brăilene, seturi de materiale necesare cursurilor de pictură, precum şi alte daruri de suflet.

Comentarii Facebook


Știri recente