În contextul dezbaterilor guvernamentale și parlamentare în legătură cu proiectul de buget pe anul 2014, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) încearcă din nou să dezinformeze opinia publică prin difuzarea unor false informații, care ar exista în programele guvernamentale în vigoare (!), așa cum se menționează în comunicatul de presă dat publicității.
Pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm că din anul 2009 nu au mai fost aprobate contribuții suplimentare de la bugetul de stat pentru personalul clerical. Așadar, informația ASUR potrivit căreia numărul preoților plătiți de Stat ar urma să se mărească cu câte 1000 de persoane anual este falsă.
În ceea ce privește „programul guvernamental de finalizare a construcției a aproape 250 de noi biserici pe an, de reparare a peste 400 de biserici și de finalizare a picturii la peste 200 de biserici pe an”, așa cum pretinde ASUR, este în mod evident vorba despre o altă dezinformare flagrantă. În acest sens, menționăm faptul că bisericile nu se construiesc, nu se repară și nici nu se pictează prin programe guvernamentale, ci la inițiativa și cu sprijinul comunităților de credincioși care sunt beneficiarii și principalii susținători financiari ai acestora. Astfel, la nivel național, peste 80% din fondurile folosite pentru construirea, repararea și pictarea bisericilor provin din donațiile credincioșilor și ale unor sponsori. Ajutorul primit de la Stat completează acest efort, mai ales în cazul parohiilor sărace.
Sprijinul financiar de la bugetul de Stat și de la bugetele locale pentru Culte este o obligație asumată de Statul român în urma secularizării proprietăților bisericești din anul 1863, precum și o recunoaștere de către Statul Român a rolului spiritual, educațional, social-caritabil, cultural și de parteneriat social al cultelor, precum și statutul lor de factori ai păcii sociale (art. 7 alin. 1); Autoritățile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun și sprijină activitatea acestora. (Legea cultelor nr. 489/2006, art. 9 alin. 3).
În acest sens, reamintim că în Biserica Ortodoxă Română funcționează în prezent 679 de instituții sociale, dintre care 44 instituții medicale (spital, clinici, centre de diagnostic și tratament, centre paliative, cabinete medicale și stomatologice, farmacii etc.) și 130 centre educaționale (centre de zi, after-school, grădinițe etc.), care sunt susținute financiar de Biserică cu sprijinul credincioșilor și al unor sponsori.
Anul acesta, sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru cele 18 Culte recunoscute din România este de 487, 4 milioane lei și reprezintă 0,2% din bugetul de Stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul României pe anul 2013, de aproximativ 10 ori mai puțin decât bugetul pentru educație.
În România, potrivit statisticilor oficiale, există 20.240 de școli cu personalitate juridică și arondate, iar nu 4. 700 de școli așa cum dezinformează reprezentanții asociației secular-umaniste, adică de peste 4 ori mai multe instituții de învățământ. Dacă astăzi în România se închid spitale și școli, aceasta se întâmplă nu din cauza construirii de biserici, ci ca urmare a scăderii numărului populației, inclusiv a celei școlare.
După difuzarea sistematică în presă în ultimii ani a unor informații eronate referitoare la finanțarea Cultelor de la bugetul de Stat, dezinformarea părinților, intimidarea directorilor de școli și a profesorilor în ceea ce privește ora de religie în învățământul public, ASUR încearcă o nouă diversiune prezentată presei cu pretinse surse de documentare, probabil, din dorința justificării activității sale în fața celor care finanțează activitatea ASUR, conform informațiilor apărute în presa din România.
Asemenea activiștilor ideologiei ateist-comuniste din România, ASUR încearcă din nou prin orice mijloace învrăjbirea opiniei publice împotriva cultelor din România, într-o perioadă în care majoritatea cetățenilor fac față tot mai greu crizei economice prelungite.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE