Asociația Vasiliada a reabilitat cu bani europeni 50 de locuințe ale unor familii vulnerabile social

Asociația Vasiliada a Mitropoliei Olteniei a încheiat luna trecută un proiect european în care a fost partener și prin care a reabilitat 50 de locuințe pentru familiile vulnerabile social din eparhie.

Proiectul „FACTIS – Fii actor pentru o comunitate transformată, integrată și sustenabilă!” s-a derulat în localitatea doljeană Argetoaia și a fost implementat de Fundația World Vision România.

Scopul proiectului, care s-a desfășurat pe parcursul ultimilor trei ani și jumătate, a fost reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și de excluziune socială în comuna Argetoaia.

Principala realizare a Asociației Vasiliada în cadrul proiectului a fost reabilitarea a 50 de locuințe prin  reparații, renovări, montare de tâmplărie PVC, îmbunătățirea sistemului electric și a sistemului de încălzire prin montare de sobe și coșuri. Lucrările s-au făcut cu implicarea voluntară a familiilor beneficiare.

Educație și informare pentru viața de zi cu zi

În paralel, asociația a mai desfășurat, tot în cadrul proiectului, o campanie de informare și educare cu privire la dezastrele naturale, dar și la modalități de păstrare a locuințelor într-o stare bună.

Au fost distribuite câte 2.000 de pliante cu infografice despre incendiu, despre cutremur și, respectiv, despre cum se îngrijește locuința.

Sătenii din Argetoaia au participat și la o sesiune gratuită de instruire în caz de producere a unor dezastre naturale.

Proiectul a inclus și activități educaționale pentru copii. Peste 180 de copii au beneficiat de educație non-formală, prin jocuri, cu scopul de învăța ce să facă în diverse situații de dezastru natural sau de risc. Copiii au primit pachete cu broșuri de colorat, seturi de culori și o gustare sănătoasă, iar un grup de elevi voluntari a pus în scenă o piesă de teatru.

Alte rezultate notabile ale proiectului pentru comunitatea din Argetoaia: crearea unui plan de dezvoltare a Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență (SVSU) local și două schimburi de experiență ale grupului cu un Expert pentru Răspuns și Prevenție Dezastre cu reprezentanți.

Ceilalți parteneri din proiect au fost Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, Policy Center for Roma and Minorities, Primăria Argetoaia, Școala Profesională „Constantin Argetoianu” din localitate și Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială (CAIES).

Proiectul „FACTIS – Fii actor pentru o comunitate transformată, integrată și sustenabilă!”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziune socială și combaterea sărăciei, s-a derulat între 14 iulie 2018 și 15 ianuarie 2022.


Asociația Vasiliada dezvoltă, de peste două decenii, proiecte sociale cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor aflate în dificultate, devenind una dintre cele mai reprezentative organizații caritabile din Oltenia. Organizația este membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române.

Foto credit: Facebook / Asociația Vasiliada

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente