„Asistăm la o inflaţie a cuvântului: vorbim foarte mult, însă facem extrem de puţin” – Episcopul Ignatie

La Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Episcopul Ignatie al Huşilor a spus că „trăim într-o lume în care asistăm la o inflaţie a cuvântului: vorbim foarte mult, însă facem extrem de puţin”.

Raportându-se la pilda vieţii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Mănăstirea Bujoreni cu prilejul hramului aşezământului monahal despre virtutea tăcerii şi a discreţiei într-o lume în care există foarte mult zgomot.

„Cu cât un om vorbeşte mai mult, cu atât să avem convingerea că este un om lipsit de înţelepciune. Omul care tace, întâi naşte cuvintele în inima sa şi chibzuieşte foarte bine când să le rostească”.

„Omul care tace, ştie exact când să vorbească. Cel care vorbeşte foarte mult devine un om indiscret, un om care pătrunde în vieţile celorlalţi, nu ştie să ţină la confidenţialitatea unor lucruri pe care le aude”.

„Omul care vorbeşte foarte mult este un om rece la suflet, căci prin multa vorbire risipeşte căldura sufletului său. Când vorbeşti foarte mult, nu ştii să-l respecţi pe cel de lângă tine, pui pe seama lui cuvinte şi lucruri pe care niciodată nu le-a gândit”, a spus Preasfinţia Sa.

Ierarhul a apreciat că „omul care tace este un om care, în primul rând, vorbeşte cu Dumnezeu”.

„Nu are timp să vorbească cu oamenii. Este un om care adânceşte în sine o linişte şi o pace pe care o simţi fără să fie nevoie să grăiască ceva”.

În cuvântul său, Ierarhul Huşilor a explicat că Maica Domnului este o prezenţă constantă în viaţa celor care i se roagă, informează Eparhia Huşilor.

„De la Maica Domnului învăţăm, în această zi de sărbătoare, să tăcem. Omul care tace, face faptele bune în foarte multă discreţie, nu face caz de virtuţile şi calităţile pe care le are”.

„Aşa lucrează şi Maica Domnului în vieţile noastre: smerit, discret şi cu multă tăcere. Toţi simţim ajutorul ei, mai ales în momentele de cumpănă”, a spus ierarhul.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Ignatie a hirotonit în ierodiacon pe monahul Varsanufie, vieţuitor al Mănăstirii Bujoreni.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente