Asemenea îngerilor, omul este chemat să aducă laudă lui Dumnezeu- Mitropolitul Teofan la hramul Mănăstirii Agapia

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a vorbit vineri la hramul Mănăstirii nemțene Agapia despre chemarea omului care este identică cu cea a îngerilor.

„Dacă omul este realitatea cu puțin mai mică decât îngerul, înseamnă că omul este ființă chemată să aducă laudă lui Dumnezeu”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

„Inima omului, mintea lui, viața lui, trupul lui – templu al Duhului Sfânt – sunt chemate să devină o laudă permanentă a lui Dumnezeu”.

Mitropolitul Moldovei a oferit în acest sens câteva exemple concrete din Sfânta Scriptură care să confirme vocația spirituală a omului:

Vorbiți între voi în psalmi și în cântări, aveți mărturie în Scripturi pentru tot ceea ce faceți, rugați-vă neîncetat – sunt cuvinte ale Dumneze­ieștii Scripturi care arată viața de înger întruchipată în viața omului”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Rafail de la Agapia Veche” al așezământului monahal, informează Doxologia.

Mănăstirea Agapia este remarcabilă prin pictura – tezaur realizată de Nicolae Grigorescu, prin compoziţia deosebită, ce îmbină elemente ale stilului bizantin cu influenţe neoclasice şi cu arta românească

Opera marelui pictor Nicolae Grigorescu, a fost executată în anii 1858-1862, când artistul avea 20 de ani.

Ctitorul Mănăstirii Agapia este hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu

Locaşul de cult a fost sfinţit în 12 septembrie 1646 de Mitropolitul Varlaam Moţoc al Moldovei.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente