Aşa cum ne formăm copiii, aşa vor fi cetăţenii de mâine

Ora de religie este cea mai valoroasă recuperare a Bisericii pentru că întotdeauna Biserica a educat copiii şi Şcoala s-a născut în tinda Bisericii. Această recuperare trebuie să nu fie pierdută, pentru că, aşa cum ne formăm copiii, aşa vor fi cetăţenii de mâine. Copiii sunt cei mai receptivi la tot ceea ce le împărtăşim, tocmai de aceea trebuie să împărtăşească valorile religioase.

Iisus Hristos, Care este în centrul orei de religie, este persoană istorică. Creştinismul a produs o civilizaţie, a produs cu adevărat o cultură atât de valoroasă, cea mai înaltă valoare culturală în domeniul muzical, în domeniul artei, arhitecturii, în domeniul literaturii. Tocmai de aceea se cuvine să ne creştem copiii în astfel de valori. Cine ar renunţa, dintre părinţi, la ora de religie şi-ar mutila propriul copil, pentru că am ascultat oameni care au spus: „Nu cred în Dumnezeu, dar copilul îl dau la religie pentru că acolo nu învaţă decât pozitiv, învaţă să fie mai luminat şi cu un comportament corespunzător societăţii şi oricărui timp“.

Îi felicit pe toţi cei care îşi menţin, ca părinţi, copiii la ora de religie şi îi încurajez pe copii să crească cu vârsta şi cu înţelepciunea, întrucât ora de religie este un liant, Dumnezeu este şi al ştiinţei, dar şi al înţelepciunii. Ora de religie le creează un orizont al înţelepciunii care, în îngemănare cu ştiinţa, formează personalitatea omului pornind din copilărie.

† Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Cuvânt publicat în Ziarul Lumina din data de 6 martie 2015.

Comentarii Facebook


Știri recente