Artă și spiritualitate, oferite tinerilor vrânceni participanți la Concursul județean „Icoana în viaţa creştinului ortodox”

În contextul declarării de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2017 ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti, urmare hotărârii Permanenței Consiliului Eparhial din data de 16.02.2017 Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat premierea tinerilor vrânceni participanți la Concursul județean Icoana în viaţa creştinului ortodox, în cadrul Programului eparhial Vade mecum, juvenis!.

Astfel, în ziua de 7 aprilie 2017, 45 de elevi laureați ai competiției desfășurate în biserica Parohiei Sfântul Nicolae – Nou din Focşani, alături de profesorii lor coordonatori, de Dnele inspector Raluca Trocaru și Melania Emanuela Pătrășcanu și de Pr. prof. Cristian Marius Dima, Consilier eparhial, au participat la o vizită culturală organizată la București, cu scopul de a face cunoscute elevilor obiectivele culturale de marcă și reperele de spiritualitate ale capitalei României.

Itinerariul a debutat cu vizitarea Muzeului Național de Artă al României, Secția Artă veche și modernă românească, unde elevii, împărțiți pe grupuri, au urmărit prezentări ale icoanelor și ale altor obiecte liturgice, precum și ale tablourilor marilor clasici români, făcute de profesorii de educație plastică ce au făcut parte din delegație.

Următorul popas a fost făcut pe Colina Bucuriei, unde tinerii vrânceni s-au închinat moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov din Catedrala Patriarhală și au admirat noua înfățișare a Palatului Patriarhiei, clădire centenară cu un rol deosebit în viața religioasă și politică a României. Elevii au admirat arhitectura și noile mozaicuri, adresând întrebări despre activitatea cultural-misionară a Bisericii Ortodoxe Române.

Prânzul a fost din nou oferit la Seminarul Teologic Ortodox București, partener în acest proiect, după care am invitat tinerii să meargă în biserica Mănăstirii Radu-Vodă, pentru a se reculege în ctitoria voievodului Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) şi a doamnei sale, Ecaterina, și pentru a cinsti, după cuviință și evlavie, pe Sfinții Nectarie de Eghina și pe Sfântul Efrem cel Nou, ale căror moaște sunt păstrate în naosul bisericii, lângă mormântul vrednicului de pomenire Patriarh Justinian, comemorat de asemenea, în acest an, de Patriarhia Română.

Tot în ziua respectivă au fost vizitate șu alte obiective religioase și laice. Detalii aici.

Comentarii Facebook


Știri recente