„Arhitectul Patriarhiei Române” va fi omagiat printr-o expoziţie retrospectivă

Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet va fi omagiat marţi la Patriarhie prin vernisarea unei expoziții retrospective și prin lansarea unui album cu caracter monografic.

Manifestările dedicate celui care a fost arhitect-şef al Patriarhiei Române între 1930-1963 se vor desfăşura în data de 8 octombrie, de la ora 13:00, în sala Europa Christiana – Palatul Patriarhiei, se anunţă pe site-ul Bibliotecii Sfântului Sinod.

Vor fi expuse și publicate pentru întâia oară numeroase planșe și schițe de arhitectură, fotografii, liste de lucrări și documente inedite, cuprinse în arhiva de familie arh. D. Ionescu-Berechet.

În cadrul expoziției și în album se vor regăsi fotografii din fondul Arhitect Louis Petit al Bibliotecii Sfântului Sinod, precum și imagini selectate cu ajutorul Cancelariei Sfântului Sinod și al unor Centre eparhiale ori realizate de Cristina Ionescu-Berechet.

Dimitrie Ionescu-Berechet, de la a cărui trecere în veşnicie se împlinesc 50 de ani, este proiectant al multor monumente cu valoare de reper în istoria artei românești contemporane:

  • Biserica Parcul Domeniilor-Caşin din București,
  • Căminul şi Paraclisul Românesc de la Ierusalim,
  • Capela Românească de la Iordan,
  • Schitul Maicilor din București (restaurare),
  • mobilierul Sălii Sinodale a Reședinței Patriarhale,
  • mobilierul Bibliotecii Sfântului Sinod (București) etc.

Un inventar parţial al operei sale indică un număr impresionant de circa 465 de lucrări – incluzând şi proiectele neexecutate – ce acoperă un registru extrem de bogat şi de variat din punct de vedere tematic și stilistic.

Portofoliul lui reunește, în domeniul arhitecturii bisericești, 300 de proiecte, dintre care peste 100 de biserici noi, numeroase case parohiale, sedii de protoierii, importante restaurări de locașuri de cult-monumente istorice, nenumărate tâmple, piese de mobilier şi feronerie bisericească, troiţe şi monumente funerare, amenajări peisagistice.

La acestea se adaugă, în domeniul arhitecturii civile, 165 de proiecte, printre care edificii publice – sedii de prefecturi, de primării, teatre-cinematograf, şcoli, atenee culturale – precum și nenumărate case şi vile particulare în diverse oraşe ale ţării.

Curatorii expoziției sunt Lect. dr. Ștefan-Ionescu-Berechet, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București și P.C. Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

Foto credit: Historia

Comentarii Facebook


Știri recente