Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a participat sâmbătă la evenimentul aniversar dedicat Arhimandritului Veniamin Micle de la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea.
Manifestarea culturală a cuprins lansarea volumelor semnate de Părintele Veniamin Micle: Un Domn, o credință, un botez; Pavăza dreptei credințe și Bătălia de la Posada. Adeverire documentară.
„De pe piedestalul celor 85 de ani împliniți, dintre care 70 au fost închinați slujirii lui Dumnezeu, Părintele Veniamin Micle oferă astăzi măsura cunoașterii dobândite din tezaurul învățăturii creștine și printr-o acribică preocupare pentru cultură, știință şi istorie, dar și legăturii acesteia cu propriile trăiri duhovnicești în spațiul înmiresmat de sfințenie al Mănăstirii Bistrița”, a subliniat IPS Varsanufie.
„Viața părintelui este una înveșmântată de o aleasă râvnă, fiind acela care s-a străduit să restabilească viața duhovnicească în Mănăstirea Bistrița la aproape trei decenii după Decretul 410 din 1959, când obștea monahală a fost alungată. Astfel, prin strădania Părintelui Veniamin Micle, viața spirituală a Mănăstirii Bistrița a fost reînnoită prin săvârșirea sfintelor slujbe și inițierea lucrărilor de restaurare a chiliilor și a întregului ansamblu monahal.
„Deopotrivă, unind rugăciunea și activitatea cărturărească cu experiența vieții trăite în Dumnezeu, a cucerit suflete împietrite ori a pășit cu naturalețe și cu multă nădejde în istoria neamului și a Bisericii, păstrându-și libertatea cuvântului şi a omului ancorat în Adevăr”, a evidențiat ierarhul.
Arhimandritul Veniamin Micle a desfășurat o bogată activitate editorială, publicând mai multe cărți și studii despre Istoria Bisericii Ortodoxe Române.
„Viața distinsului monah cărturar este ea însăși o istorie în toată complexitatea ei, bogată și profundă, în care a înnodat șirul metaniilor monahilor de la Rohia, din rădăcina vânjoasă a Maramureșul neaoș, cu tradiția isihastă a Mănăstirii Bistrița, ai cărei cei peste 500 de ani de existență neîntreruptă au însemnat o iradiere spirituală și misionară în întregul spațiu al Olteniei de sub Munte”, a afirmat Arhiepiscopul Varsanufie.
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului