Arhim. Nichifor Horia a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

Sfântul Sinod l-a ales joi, prin vot secret, pe preacuviosul părinte arhimandrit Nichifor Horia în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Părintele Nichifor Horia are 53 de ani și s-a născut la Brăila. Este starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași şi Exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.

A absolvit Facultatea de Teologie de la Iași, în 1997, cu o lucrare de licență dedicată relației dintre fiul și părintele duhovnicesc în Patericul Egiptean.

S-a închinoviat în 1993 în obştea schitului Sihla al Mănăstirii Sihăstria, jud. Neamţ. În 1996, Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei, l-a hirotonit ieromonah, iar în 2009 Mitropolitul Teofan l-a hirotesit arhimandrit.

A publicat două volume de autor la Editura Doxologia: Duhovnicia Patericului (2013) și Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale (2020).

Este autorul a numeroase articole pe teme duhovnicești sau teologice în reviste de specialitate, în Ziarul Lumina și pe portalul Doxologia.ro.

Ca un fapt inedit, părintele arhimandrit Nichifor Horia a obţinut în 2019 premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional „Ma thèse en 180 secondes”, organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie), informează Doxologia.

A fost pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs, care la noi în ţară s-a aflat la a treia ediţie.

Noul ierarh ales a finalizat de-a lungul timpului și cursuri de perfecţionare a muzeografilor şi ghizilor din muzeele bisericeşti, certificatul fiind eliberat de Secretariatul de Stat pentru Culte – Direcţia Relaţii Culte.

Alte cursuri absolvite îi atestă competenţele de formator adulţi și de antreprenor, certificările fiind eliberate de Ministerul Muncii şi Familiei şi Protecţiei sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente