Într-un interviu acordat pentru Radio Trinitas, arhimandritul Nectarie Clinci a împărtășit gânduri despre alegerea sa ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și despre provocările noii sale slujiri de peste Prut. „Dacă Dumnezeu, Maica Domnului și sfinții merg cu mine, nu am de ce mă teme”, a spus fostul stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei.
De asemenea, părintele arhimandrit a vorbit cu emoție despre viața de obște la Mănăstirea Sihăstria Putnei și despre legătura profundă cu credincioșii apropiați de așezământul monahal.
Interviul va putea fi ascultat integral duminică dimineață la Emisiunea Viața Bisericii de pe Radio Trinitas.
Hirotonia arhierească a arhim. Nectarie Clinci va avea loc duminică la Catedrala Patriarhală din București.
Alegerea în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului
Ales în data de 5 februarie de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, arhim. Nectarie Clinci a împărtășit emoțiile din acele momente:
„Deși în viață am dat foarte multe examene, cred că acesta a fost examenul cel mai plin de emoții și de frământări, ca să spunem așa, pentru că, sigur, este o nouă alegere și un nou parcurs în viață”.
„Lucrul acesta a adus multe frământări, dar și multe rugăciuni. Va trebui să schimb alt traseu al vieții mele, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul celor care se roagă pentru mine, sper să izbutesc”.
Despre românii de peste Prut
Vorbind despre o vizită efectuată în 2019 la mai multe mănăstiri și biserici din Republica Moldova, arhim. Nectarie Clinci amintește de sentimentele care l-au încercat în acele zile:
„I-am simțit pe românii de peste Prut ca pe niște oameni care au fost părăsiți de țara-mamă. Am fost încercat atunci de un sentiment foarte adânc de durere, de suferință, pe care ei au simțit-o de-a lungul anilor”.
Despărțirea de credincioși
Întrebat despre modul în care credincioșii au primit vestea plecării lui, părintele arhimandrit a afirmat că acesta este un punct „nu dureros, ci foarte dureros”, pentru că oamenii îl întreabă constant ce se va întâmpla pe viitor.
De asemenea, arhim. Nectarie Clinci a afirmat că va încerca, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, să rămână aproape de fiii duhovnicești de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
„Sunt foarte mulți oameni pe care nu-i pot lăsa așa, de pe o zi pe alta, fără povățuitor, și, sigur, cred că se va ajunge la o soluție viabilă, astfel încât să îi pot ajuta în continuare”.
Despărțirea de obște
Amintind despre despărțirea de obștea mănăstirii, arhim. Nectarie Clinci a lăudat osteneala celor care nu sunt înaintea oamenilor și care „cu atâta atenție și delicatețe își fac ascultarea”.
„Noi, stareții sau economii, duhovnicii, suntem înaintea oamenilor, dar sunt frați sau părinți care sunt grozav de minunați în ascultare și în supunere. Atât de plăcuți cred că sunt aceștia înaintea lui Dumnezeu, poate mai mult decât suntem noi, cei care, iată, avem aceste responsabilități”.
Începutul noii slujiri
Reflectând asupra celor 25 de ani de slujire la Mănăstirea Sihăstria Putnei, viitorul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului recunoaște dificultățile începutului, când comunitatea monahală era mică, iar lucrurile nu erau așezate.
Totuși, asemenea acelor vremuri, și acum, la începutul noii sale slujiri, arhim. Nectarie Clinci își pune toată încrederea în Dumnezeu.
„Când pui rugăciune și pe Dumnezeu înainte, atunci El lucrează în chip minunat, iar și aici, în partea cealaltă, ce va fi, Dumnezeu știe. Important este ca noi să ne facem datoria”.
„Dacă Dumnezeu, Maica Domnului și sfinții merg cu mine, nu am de ce mă teme. Și în groapă cu lei dacă te duci, dacă ești cu Dumnezeu, El te păzește”, a adăugat la final arhim. Nectarie Clinci.
Vezi și:
Arhim. Iosif Onică a fost numit stareț al mănăstirii sucevene Sihăstria Putnei
Foto credit: Mănăstirea Sihăstria Putnei / Facebook