Arhim. Chesarie Gheorghescu a trecut în veșnicie la vârsta de 88 ani

Arhimandritul Chesarie Gheorghescu a trecut la cele veșnice astăzi, 14 iunie, la vârsta de 88 ani.

Fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, monah erudit și rugător, fidel teolog al Bisericii lui Hristos și-a petrecut ultima parte a vieții sale la mănăstirea Dintr-un lemn. Slujba înmormântării va fi oficiată sâmbătă, 17 iunie 2017, la ora 10:00, după Sfânta Liturghie.  Înhumarea va avea loc în cimtirul așezământului monahal unde s-a nevoit în ultima perioadă a existenței sale pământești.

S-a născut în 12 martie 1929, în comuna Oşeşti, judeţul Vaslui din părinţii Neculai şi Anghelina Gheorghescu. După absolvirea şcolii primare în anul 1945, la vârsta de 16 ani, a intrat frate la Mănăstirea Cozia – Vâlcea.

A fost tuns în monahism la Cozia, în data de 23 aprilie 1949, primind la călugărie numele Chesarie. După depunerea voturilor monahale a urmat cursurile Seminarului teologic monahal de la Mănăstirea Neamţ, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie în anul 1955, primind calificativul excepţional.

A făcut parte din pleiada unor călugări de faimă care au studiat la mănăstirea Neamț, ne-a spus PS Timotei Prahoveanul. A fost coleg de clasă cu foarte mulți monahi și ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române: Arhiepiscopul Pimen Suceveanul si vrednicii de pomenire Mitropolitul Nestor Vornicescu, Arhiepiscopul Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Adrian Hrițcu,  Arhiepiscopul Lucian Florea, Episcopul Gherasim Cucoșel, Arhim. Partenie Apetrei, Arhim. Mitrofan Băltuță.

Fiind student la Bucureşti, în anul 1956 i s-a oferit o bursă din partea Patriarhiei Ruse, pentru a urma cursurile Academiei Teologice de la Moscova – Zagorsk, unde, timp de 4 ani, a studiat, la zi, toate materiile teologice pentru licenţa în teologie, facultate pe care a absolvit-o în luna mai 1960, cu calificativul excepţional.

În această perioadă a fost coleg de studii cu Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea al întregii Georgii.

În luna noiembrie 1960, la întoarcerea sa în ţară de la Moscova, a fost arestat la Bucureşti şi condamnat la 10 ani de „temniţă grea“, pentru „trădare de patrie“, deoarece a divulgat la Roma şi la Ambasada Americană din Atena, precum şi la Redacţia greacă a Ziarului „I Fonis tis Elefterias“ („Vocea Libertăţii din Atena“) Decretul comunist de la noi, nr. 410, apărut în 1959, prin care se urmărea desfiinţarea monahismului în România.

După închisoare, termină la zi cursurile de doctorat, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, secţia Sistematică, unde a studiat sub îndrumarea părintelui Dumitru Stăniloae. Ulterior, a publicat în diferite reviste ale Patriarhiei Române toate lucrările de specialitate.

Între timp, părintele Chesarie a fost numit de patriarhul Justinian profesor de Dogmatică şi Studiul Biblic, la Seminarul Teologic – Special din Curtea de Argeş (1972-1977), apoi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor (1977-1988), sub conducerea patriarhului Justin Moisescu. În această calitate a reuşit să primească în mănăstiri, cu mult risc, peste 300 de tineri şi tinere.

Fiind exarh la București  a ajutat foarte mult mănăstirile și a recomandat foarte mulți tineri și tinere pentru călugărie, în pofida decretului 410 care interzicea acest lucru, a evidențiat PS Timotei.

De asemenea, arhimandritul Chesarie Gheorghescu a oficiat numeroase tunderi în monahism fără să țină cont de interdicțiile regimului comunist.

Așa se face că am descoperit în arhivele mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor prezența lui la slujbele de tundere în monahism chiar și pentru 10 tinere, așa cum a fost cazul mănstirilor Pasărea, Țigănești și Ciorogârla, spune Preasfinția Sa.

În ultima vreme a vieții sale a făcut parte din obștea mănăstirii Dintr-un lemn, Arhiepiscopia Râmnicului.

 

Comentarii Facebook


Știri recente