Arhim. Bartolomeu Florea va fi înmormântat mâine la Sihăstria

Bartolomeu Florea

A adormit în Domnul „pictorul Sihăstriei”, aşa cum îl ştia obştea mănăstirii pe arhimandritul Bartolomeu Florea. Cel care a pictat cele două biserici ale aşezământului monahal a trecut la cele veşnice în Duminica Floriilor, la 85 ani. Înmormântarea va avea loc marţi, 3 aprilie 2018, la Sihăstria.

A trecut la Domnul arhim. Vartolomeu Florea
La mănăstirea Rusikon – de la dreapta la stânga: Ierod. Ioanichie Bălan, Arhim. Victorin Oanele, monahul Arsenie (basarabean de origine), Arhim. Misail, Arhim. Cleopa Ilie, Ierom. Gavriil (basarabean de origine), Ierod. Vartolomeu Florea

Pictura cere să duci viaţă de sfinţenie, nu murdară, nu cu păcate. Chipul lui Dum­ne­zeu, al Maicii Domnului, chipurile sfinţilor cer mai mult decât talent şi culoare, spunea părintele care şi-a închinat viaţa lui Hristos şi picturii bisericeşti.

Ucenic al Arhimandritului Sofian Boghiu, părintele Bartolomeu Florea a pictat mai multe biserici în ţară şi în străinătate. Alături de părintele Sofian a împodobit cu pictură catedrala Sfântul Gheorghe din Hama, biserică distrusă de bombardamente.

Bartolomeu Florea – un monah care s-a ostenit mult

Bucovinean de obârşie, născut în comuna Stupicani a intrat în viaţa monahală la schitul Brădiceşti, fost metoc al Episcopiei Huşilor unde a fost călugărit în anul 1956.

„A fost hirotonit ierodiacon de episcopul Romanului şi Huşilor, Episcopul Teofil Herineanu. În timpul Mitropolitului Iustin Moisescu a venit la Mănăstirea Sihăstria unde a rămas până în cea din urmă zi a vieţii sale”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica PS Timotei Prahoveanul.

A trecut la Domnul arhim. Vartolomeu Florea
Părintele Cleopa călătorind către Sfântul Munte într-o mică corabie alături de protosinghelul Victorin Oanele şi ierodiaconii Vartolomeu Florea şi Ioanichie Bălan

A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Neamţ în perioada 1974-1979 şi a beneficiat de burse la Institutul pentru Bisericile Răsăritului de la Reghensburg – Germania.

„A fost hirotonit ieromonah de Patriarhul Teoctist în data 21 septembrie 1986 la catedrala Mitropolitană din Iaşi. În aceeaşi zi a primit şi hirotesia în protosinghel. În vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, actualul Patriarh al României i-a acordat rangul de arhimandrit”, a spus PS Timotei.


De aceea zic tuturor – luaţi pe Dumnezeu cu voi. Când te rogi te luminează Dumnezeu ce să faci. Dacă nu te rogi eşti într‑o beznă. Niciodată nu trebuie să uităm să Îl luăm pe Dumnezeu cu noi

– Arhim. Vartolomeu Florea

Foto credit: Constantin Ciofu

Comentarii Facebook


Știri recente