Arhiepiscopul Varsanufie: Crucea devine pentru creștin putere de a restabili comuniunea pierdută

„Crucea este singura cale de intrare în comuniunea Bisericii ca pregustare a celei din Împărăția lui Dumnezeu”, spune Părintele Arhiepiscop în cuvântul său la cea de-a treia duminică a Postului Mare.

„Prin Jerfa Mântuitorului Hristos pe Cruce se restabilește starea de comuniune dintre Dumnezeu și om”, continuă Arhiepiscopul Râmnicului. Prin apropierea de Dumnezeu, are loc și apropierea dintre oameni.

„Cu cât e omul mai apropiat de Dumnezeu, cu atât el este mai apropiat de semenii lui; cu cât e mai îndepărtat de El, cu atât stă într-o sciziune tot mai profundă și cu aproapele. Doar Hristos Cel Înviat îi poate ține pe credincioși să rămână neabătuți în «unitatea Duhului întru legătura păcii» (Efeseni IV, 3)”.

Pentru a ajunge la înviere trebuie să ne luăm crucea și să-L urmăm pe Hristos. Astfel, „răbdarea necazurilor de zi cu zi devine… motiv al bucuriei. Hristos Însuși îi fericește pe cei ce suferă și sunt prigoniți pentru numele Lui”.

Tristețea adusă de păcat se vindecă la picioarele Crucii Mântuitorului: „Hristos nu ne vrea a fi niște oameni speriați și indiferenți, ci pururea alături de El, la picioarele Crucii pentru a ne arăta Învierea, Marea Taină a Frumosului și a Binelui”, afirmă arhiepiscopul.

În continuare, el îl citează pe părintele Dumitru Stăniloae, care compară cu „un paradis restabilit” așezarea crucii lui Hristos în Biserică.

Și ascultarea este răstignire, menționează Arhiepiscopul Varsanufie: „Prin ascultarea de voia lui Dumnezeu, omul revine la ordinea dumnezeiască, dinaintea căderii în păcat,… își însușește voia dumnezeiască, lepădându-se de voia proprie”.

Iar astfel omul „se face pe sine părtaș vieții dumnezeiești, dobândind ca dar Duhul Sfânt”. De aceea, „temelia sporirii duhovnicești este ascultarea de Dumnezeu prin părintele duhovnicesc”, învață ierarhul în încheierea cuvântului său.

Foto credit: Facebook / Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente