Arhiepiscopul Varsanufie: Avem nevoie mai mult ca oricând de rugăciunea părinților spre buna creștere a copiilor

„În zilele acestea, avem nevoie mai mult decât oricând de rugăciunea mamelor pentru copii, de rugăciunea părinților spre buna creștere a copiilor, care, așa cum spunem într-o rugăciune, întărește temelia casei copiilor”.

„Îndemnul Mântuitorului «Tinere, ție îți zic: scoală-te!» este un îndemn pentru fiecare dintre noi spre a ne scula din amorțirea păcatului și de a viețui întru Hristos”, a spus duminică Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dintr-un Lemn cu prilejul cinstirii Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic ajutătoare”, informează Arhiepiscopia Râmnicului.

La iniţiativa Înaltpreasfinţiei Sale, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic ajutătoare” de la Mănăstirea Dintr-un Lemn este sărbătorită în prima duminică a lunii octombrie.

Părintele Arhiepiscop s-a adresat celor prezenţi şi le-a spus că „Maica Domnului este mijlocitoarea rugăciunilor noastre înaintea lui Dumnezeu, iar nemărginita ei bunătate şi niciodată nu încetează să ne dăruiască nouă cele de folos pentru mântuirea sufletelor noastre”.

„Sunt foarte multe minunile pe care Maica Domnului le face și nu este om care să-i ceară ajutorul și să rămână nemângâiat, să rămână fără răspuns. «Căci singură stând între Dumnezeu şi întreg neamul omenesc – învață Sfântul Grigori Palama – L-a făcut pe Dumnezeu Fiul Omului, pentru ca fii ai lui Dumnezeu să-i facă pe oameni»”, a spus ierarhul.

Făcând referire la textul biblic, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „prin învierea fiului văduvei din Nain, Mântuitorul Hristos a arătat valoarea legăturilor dintre membrii familiei și prețuirea cuvenită familiei, ca laborator al iubirii. Iubirea cultivată în familie se naște spre veșnicie și îi înveșnicește pe membrii acesteia”.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Mănăstirea Dintr-un Lemn este una dintre cele mai cinstite icoane din țară, atât pentru vechimea și măiestria cu care este lucrată, cât mai ales pentru nenumăratele minuni săvârșite înaintea ei.

Icoana Maicii Domnului impresionează și prin dimensiunile sale ample: 1,50 metri înălțime și 1,10 metri lățime, fiind așezată în biserica de piatră a mănăstirii, în partea stângă, în locul icoanei împărătești a Maicii Domnului, pe catapeteasmă.

Deși nu este cunoscut autorul acestei icoane, potrivit legendei, aceasta a fost găsită în trunchiul unui stejar mare secular, aflat în apropierea mănăstirii. Icoana împărătească a Maicii Domnului cu Pruncul are două fețe, pe spatele ei, pe același lemn, fiind zugrăvită scena cu Judecata de Apoi.

Foto Credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente