Arhiepiscopul Timotei a slujit la hramul celei mai vechi mănăstiri românești cu viață monahală neîntreruptă

Arhiepiscopul Timotei al Aradului a slujit luni la hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Hodoș-Bodrog: „Schimbarea la Față”.

Mănăstirea situată la 15 km de Arad este cea mai veche așezare monastică din țara noastră cu viață monahală neîntreruptă și are în prezent, potrivit site-ului oficial, 25 viețuitori.

Arhiepiscopul Timotei a oficiat atât slujba de priveghere din ajunul praznicului, cât și Sfânta Liturghie, în 6 august 2018, la așezământul arădean.

În cuvântul rostit la slujba din ziua hramului, Chiriarhul a vorbit despre „strădania omului spre desăvârșire, aceea de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu, redobândind starea de la început, cea adevărată, pentru scopul său în lume”.

„Neputând să vadă fața lui Dumnezeu, omul este totuși conștient de prezența Sa în viața de toate zilele. Mântuitorul Însuși încredințează prin minunea sărbătorită acum despre această stare”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Nicolae-Cristian Monea a fost hirotonit diacon, urmând să slujească în Parohia Tăgădău, județul Arad, notează site-ul oficial al Eparhiei.

Mănăstirea Hodooș-Bodrog

Dupa o veche traditie locală, Mănăstirea Hodoș-Bodrog ar fi ctitorită de credincioșii din împrejurimi. Tradiția spune că un taur din turma unui păstor a scos dintr-o movilă de pământ o icoană a Maicii Domnului care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a fost construită mănăstirea.

Prima atestare documentară despre existența mănăstirii este din anul 1177, iar informațiile istoricilor locali vorbesc despre existența unor „călugări greci” (ortodocși) la Hodoș-Bodrog încă din secolul al IX-lea.

Actuala biserica datează din a doua jumătate a sec. XIV, fiind construită în stil bizantin triconc, din piatra și cărămida romană.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente