Arhiepiscopul Teofil Herineanu a fost comemorat în Cluj, la 26 ani de la trecerea la cele veșnice

Arhiepiscopul Teofil Herineanu a fost comemorat duminică în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în contextul împlinirii a 26 ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, în prezența familiei și a sutelor de clujeni.

Apoi, ierarhii au coborât în cripta de la demisolul Catedralei Mitropolitane și au rostit o ectenie la mormântul Arhiepiscopului Teofil Herineanu, informează Eparhia pe site-ul oficial.

În  spaţiul amenajat sub absida altarului Catedralei se află necropola ierarhilor eparhiei Clujului, unde își dorm somnul de veci atât Episcopul Nicolae Ivan, cât şi Mitropolitul Bartolomeu.

Slujba de comemorare a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către cei doi ierarhi

După citirea textului biblic, Mitropolitul Andrei le-a vorbit credincioşilor despre „Bogăţia care rămâne”.

În timpul slujbei, Părintele Mitropolit a hirotonit în preot pe diaconul Nicodim Lucian Codreanu, pe seama Parohiei Milaș, Protopopiatul Bistrița.

Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu s-a născut în 11 noiembrie 1909, în localitatea Arcalia din județul Bistrița-Năsăud.

În scaunul eparhial de la Cluj a fost ales în 1957, iar în timpul arhipăstoririi sale Episcopia Clujului a fost ridicată la rang de arhiepiscopie.

Teofil Herineanu a trecut la cele veșnice în data de 3 noiembrie 1992 și a fost înmormântat în cripta aflată la subsolul Catedralei.

A rămas în amintirea clericilor și credincioșilor clujeni ca un ierarh iubitor care și-a dedicat viața rugăciunii și ajutorării semenilor, după cum afirmă nepoata sa prof. Monica Neaga.

Foto Credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente