Arhiepiscopul Irineu propune un program duhovnicesc în trei puncte

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a propus luni un program duhovnicesc în trei puncte cu ocazia slujirii la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina.

„În primul rând, este bine ca noi, creștinii, să citim Acatistul Sfintei Treimi mai multe vineri la rând și să-l însoțim cu postul și cu ajunul. La sfârșitul acestui canon, vom vedea rezultate minunate: tămăduirea sufletească și trupească, alinarea necazurilor și împlinirea tuturor dorințelor”.

„În al doilea rând, este bine să facem rugăciuni către Persoanele Preasfintei Treimi. Către Dumnezeu Tatăl să zicem rugăciunea «Tatăl nostru»; către Dumnezeu Fiul, rugăciunea inimii: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul/păcătoasa»; iar către Dumnezeu Duhul Sfânt, rugăciunea «Împărate ceresc»”.

„În al treilea rând, este bine să frecventăm locașul de închinare, biserica, pe care Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, o numește «Cer pământesc», unde coboară și se preumblă Dumnezeu Cel în Treime închinat. Dacă citim Acatistul Sfintei Treimi, dacă ne rugăm Persoanelor Sfintei Treimi și dacă intrăm în locașul Sfintei Treimi, în biserică, noi vom primi din cer har și binecuvântare, iar viața noastră va deveni o închinare duhovnicească, după expresia Sfântului Apostol Pavel. În felul acesta, noi vom putea rosti sau cânta cu vrednicie: «Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ţie!»”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La hramul aşezământului monastic, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Cristian Crăciun, iar Părintele Serafim Crucianu, starețul mănăstirii, a fost hirotesit protosinghel.

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, una dintre cele mai vechi așezări monahale de pe plaiurile Transilvaniei, datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.

Această vatră călugărească a fost consemnată în decretele imperiale din anii 1784 și 1785, fiind înscrisă între cele 11 școli românești din Ardeal.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente