Arhiepiscopul Irineu: Niciodată omul nu este mai mare decât atunci când se roagă

În omilia duminicală rostită la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”, Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a vorbit despre rugăciune subliniind că „niciodată omul nu este mai mare decât atunci când se roagă, fiindcă prin rugăciune vorbește cu Împăratul universului și cu Sfinții Lui”.

Ierarhul a slujit la mănăstirea înființată în anul 1937 cu prilejul sărbătorii hramului.

Temele centrale pe care Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei le-a tratat în cuvântul său au fost rugăciunea și folosul ei.

Rugăciunea, a subliniat Înaltpreasfinția Sa, „ar trebui să fie ca pâinea pe care o mâncăm, ca aerul pe care îl respirăm și ca apa pe care o bem, pentru viața sufletească”.

Credincioșii au fost îndemnați de chiriarhul Alba Iuliei să petreacă viața „într-o rugăciune continuă”, iar astfel aceasta ar deveni „o lungă zi de sărbătoare”.

„În rugăciune se trăiește anticiparea vieții eterne, iar noi avem primele parfumuri ale Patriei de sus, după care năzuim și în care sperăm să ajungem”, a spus ierarhul.

La final, Arhiepiscopul Alba Iuliei a îndemnat credincioșii să-I mulțumească lui Dumnezeu „că ne-a oferit privilegiul de a vorbi cu El prin rugăciune”.

În cadrul slujbei, diaconul Mihai Ciacîru a fost hirotonit preot pe seama parohiei Bahnea din protopopiatul Târnăveni.

Scrut istoric

Așezământul monahal, condus de părintele stareț Ioan Cojanu, a fost înființat în anul 1937 de Episcopul Ioan Stroia.

Hramul Mănăstirii este „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

În anul 1966 părintele Grigorie, egumenul schitului a fost obligat să plece împreună cu toată obştea la Mănăstirea Sihăstria.

În 1989 a fost adusă o biserică de lemn construită în 1768, din satul Acmariu, iar în anul următor a fost luată hotărârea reânființării aşezământului monahal.

Foto credit: Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia

Comentarii Facebook


Știri recente