Arhiepiscopul Irineu – Maica Domnului ridică rugăciunile noastre la Dumnezeu

În omilia din prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, Arhiepiscopul Alba Iuliei i-a încurajat pe creștinii prezenți la Catedrală Reîntregirii în osteneala lor duhovnicească, spunându-le că „Preasfânta Fecioară și Născătoare de Dumnezeu ridică rugăciunile noastre spre Tronul dumnezeirii”.

„Ne protejează în toată vremea și în tot locul, în necazurile, lipsurile și în multele noastre tristeți și ne ajută în cele mai dificile situații ale acestei vieți trecătoare”, a continuat ierarhul.

Predica ierarhului a fost prilejuită de oficierea Vecerniei mici și a Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala din Alba Iulia, informează site-ul reintregirea.ro.

Arhiepiscopul Irineu a subliniat că „Ea vrea să facă aceasta și poate să o facă, pentru ca așa cum spune Sfântul Siluan Athonitul: Maica lui Dumnezeu are milă de toți și îi miluiește pe toți”.

Știind aceste lucruri, se cuvine să ne folosim de această perioadă liturgică dedicat ei. Cum? Unind postul cu rugăciunea, frecventând locașul de închinare, mărturisind păcatele noastre și primind cu evlavie Trupul lui Hristos, Acela pe Care ea l-a purtat în pântece și în brațe.

La finalul predicii ierarhul a  subliniat că prin strădanie duhovnicească „Praznicul Adormirii Maicii Domnului va constitui o revărsare abundentă de bucurii neașteptate și de bunătăți dumnezeiești”.

Postul Adormirii Maicii Domnului

Acesta începe în data de 1 august și are o durată de două săptămâni, 1-15 august, în popor fiind cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei.

Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile.

Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie.

Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Foto credit: Reîntregirea

Comentarii Facebook


Știri recente