Arhiepiscopul Irineu: Jertfele înaintaşilor ne-au fructificat gândirea, hrănit credinţa şi oţelit voinţa

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a îndemnat, de Ziua Naţională, să preţuim jertfele înaintaşilor.

„La această sărbătoare, se cuvine să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale şi să pomenim cu sfinţenie jertfele dureroase ale înaintaşilor. Ele ne-au fructificat gândirea, ne-au hrănit credinţa şi ne-au oţelit voinţa”.

El le-a urat tuturor românilor „sănătate, bucurie şi ajutor de la Atotputernicul Dumnezeu”.

Ierarhul a punctat momentele cheie premergătoare Marii Uniri.

„La Bălgrad, în 1600, prin slăvitul voievod Mihai Viteazul, poporul român şi-a împlinit visul de veacuri de a fi unit, în spaţiul carpato-dunărean, într-o singură ţară, sub un singur domn, liber şi independent. De asemenea, la Bălgrad, Sfântul Mitropolit Simion Ştefan a tipărit, pentru prima dată, în limba noastră românească, Noul Testament din 1648. Astfel s-a făcut unirea în limbă a tuturor românilor răsfiraţi prin multe ţări”.

„Şi tot la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, s-a desăvârşit unitatea statului naţional român. Atunci, neamului nostru i-a răsărit soarele dreptăţii, prin unirea Transilvaniei cu patria-mamă, România”.

Sărbătoarea de 1 decembrie a debutat la Alba Iulia cu Sfânta Liturghie oficiată în proximitatea Catedralei Reîntregirii de Arhiepiscopul Irineu şi a continuat cu slujba de Te-Deum.

A urmat cuvântul ierarhului, după care au fost intonate un colind și trei cântece patriotice de grupul de clerici care a oferit răspunsurile liturgice.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente