Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei aniversează ziua de naștere

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu al Alba Iuliei aniversează luni, 2 iulie 2018, ziua de naștere. 

Ierarhul s-a născut în data de 2 iulie 1953, în comuna Băsești, județul Maramureș.

A absolvit în 1973 cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și a urmat un an cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu.

Și-a continuat studiile la Institutul Teologic Universitar din București, iar în 1978 a obținut titlul de licențiat în teologie, ca șef de promoție.

La 1 august 1978 a fost închinoviat la Mănăstirea Sinaia, județul Prahova, unde a fost tuns în monahism, la 14 octombrie 1978, primind numele Irineu.

Doi ani mai târziu, la 14 octombrie 1980, a fost hirotonit ieromonah, desfășurând o bogată activitate pastorală.

În perioada 1981-1984, a frecventat cursurile de doctorat în teologie în cadrul Institutului Teologic Universitar din București, la Secția Teologie sistematică, sub îndrumarea părintelui prof. dr. Dumitru Radu, titularul Catedrei de teologie morală.

La 10 iunie 1984, patriarhul Iustin Moisescu i-a acordat rangul de protosinghel. În perioada 1985 și 1988 a beneficiat de o bursă de studii oferită de Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton (New Jersey – USA).

La această vestită școală teologică a urmat cursuri de specializare în domeniul Moralei creștine și al Eticii sociale, sub îndrumarea profesorului dr. Charles West, primind atestatul de ‘Research Scholar’.

Peste ocean  a desfășurat și o fructuoasă activitate ecumenică și misionară, atât în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi, cât și în cadrul Comunității ortodoxe ‘Sfântul Fotie’ a Universității Princeton.

A fost hirotonit și instalat Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, cu titlul ‘Bistrițeanul’, la sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, 21 noiembrie 1990.

Pe 19 mai 2011, în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinția Sa a fost ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei. Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Alba Iuliei a avut loc duminică, 5 iunie, în Catedrala Reîntregirii.

Foto credit: Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente