Arhiepiscopul Ioachim: Preocuparea primordială comună a Școlii și Bisericii este formarea și pregătirea omului pentru viață

„Școala și Biserica sunt două instituții a căror preocupare primordială comună este formarea și pregătirea omului pentru viață”, subliniază Arhiepiscopul Ioachim în mesajul transmis la începerea noului an şcolar.

„Pe de o parte, Școala informează și pregătește elevii pentru a le asigura maturitatea necesară integrării în mecanismul complex al societății aflate mereu în schimbare și pentru a menține continuitatea în perpetuarea valorilor de-a lungul generațiilor”.

„Pe de alta, Biserica înnobilează ființa umană pregătind-o și conștientizând-o în legătură cu valoarea capacităților spirituale cu care este înzestrată, cu importanța comuniunii cu semenii și cu Dumnezeu și, mai ales, cu însușirea dimensiunii și calității teologice a vieții și pregătirea pentru veșnicie”, precizează Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

Desprinsă din pridvorul Bisericii, Școala continuă să modeleze mintea și comportamentul tinerilor sprijinindu-se pe valorile perene pe care patrimoniul creștin le-a semănat în conștiința istoriei ultimilor două mii de ani, mai afirmă ierarhul.

„Și astăzi, cadrele didactice continuă să fie apostolii neamului, a căror preocupare fundamentală este transmiterea valorilor cardinale generațiilor de elevi, împlinindu-și prin aceasta vocația și asumându-și crucea iluminării prin educație a acestui popor binecuvântat de Dumnezeu”.

„De altfel, toată această grijă pentru activitatea intelectuală și viața spirituală promovată de cele două instituții, care sunt plămânii unei societăți sănătoase, nu ar fi posibilă fără implicarea jertfelnică a cadrelor didactice și a preoților. Efortul neprețuit al profesorului, dincolo de neajunsurile materiale sau logistice, de criza medicală, socială, politică sau energetică, poate aduce speranță în inimile părinților, poate schimba la față în bine generații de oameni și, nu în ultimul rând, poate salva un neam”.

Mesajul integral, aici.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente