Arhiepiscopul Ioachim la hramul Mănăstirii Ciolpani: Să mărturisim adevărul cu toată forța noastră!

„Trebuie să mărturisim cu toată forța noastră adevărul, să îl apărăm, să fim apologeți, acei apostoli ai promulgării cuvântului ziditor al Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a îndemnat Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului miercuri la Mănăstirea Ciolpani.

Cu ocazia cinstirii Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum, IPS Ioachim a slujit la Mănăstirea Ciolpani împreună cu PS Ignatie, Episcopul Hușilor, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În cuvântul rostit, Părintele Arhiepiscop a reiterat tematica Anului Omagial 2018, al unității de credință și de neam.

„În Anul Centenar, sărbătorim definirea neamului românesc care s-a semnat la Ierusalimul Învierii noastre naționale, care este Alba Iulia”, a precizat Înaltpreasfinția Sa. „Dar Alba Iulia nu putea exista dacă nu era Valea Oituzului, care avea dictonul nemuritor în inimile soldaților: Pe aici nu se trece!”, a continuat ierarhul.

„Evident că putea să fie alta harta Europei, dacă brațul țăranilor noștri, al moșilor și strămoșilor, acum 100 de ani, nu ar fi făcut prin trupurile lor stavilă împotriva armatelor care veneau să stăpânească nefiresc partea pământului românesc care întregește astăzi Triada celor Trei Țări Române”, a spus Arhiepiscopul Ioachim.

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a concluzionat că „lucrurile au fost de așa manieră, încât credem că au fost inspirate de Duhul Sfânt, pentru faptul că orice lucru bun nu trebuie să ni-l însușim noi, în mod voit, ci este lucrarea Dumnezeu în noi”.

Episcopul Ignatie al Hușilor le-a vorbit sutelor de credincioși prezenți la Mănăstirea Ciolpani despre Sfântul Mucenic Emilian și le-a explicat ce însemnă „a-ți dărui viața integral lui Hristos”:

Întotdeauna când sărbătorim un martir, ar trebui să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă să îți dăruiești viața integral lui Hristos, așa cum au făcut toți martirii bisericii noastre. A fi martir înseamnă în primul rând să poți să redai cu fidelitate ceea ce tu cunoști. Martirii bisericii noastre sunt cei care L-au cunoscut și au înțeles că a fi credincios, a trăi credința, înseamnă să Îl întâlnești pe Dumnezeu. Credința înseamnă încredere în Cel pe care tu Îl iubești”, a spus Episcopul Hușilor.

La finalul slujbei, cei doi ierarhi au primit din partea colonelului (r) Paul Valerian Timofte, vicepreședintele Cultului Național al Eroilor Regina Maria, câte o medalie jubiliară.

La eveniment a fost prezentă Sorina Pintea, ministrul Sănătății din România.

Mănăstirea Ciolpani

Situată în partea de nord a judeţului Bacău, în apropierea oraşului Buhuşi, Mănăstirea Ciolpani este cetatea spirituală, care înalţă pelerinii cu gândul la vechile sihăstrii din munţii Neamţului.

Este construită pe locul unui vechi schit întemeiat de suliţaşul Ciolpan în jurul anului 1590.

În anul 1730 schitul de la Ciolpani, aflat într-o stare avansată de degradare, este refăcut de medelnicerul Teodor Cantacuzino, care ridică pe vechea temelie o bisericuţă cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”.

Biserica de lemn este una dintre cele mai mici biserici de lemn din Moldova. Tradiţia locală amintește de existenţa unui schit de maici pe la sfârşitul sec. al XIX-lea. Această biserică a suferit modificări ulterioare, iar în anul 2002 a fost renovată. Ea a fost punctul de plecare pentru actuala mănăstire de la Ciolpani.

După anul 1989, la iniţiativa credincioşilor din satele învecinate se reînfiinţează aşezământul monahal, sub coordonarea stareţului mănăstirii Runc. Pentru început s-a construit un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1993 s-a sfinţit locul pentru biserica mare, cu hramul „Sf. Mc. Emilian de Durostorum”.

Construcţia bisericii a început în toamna anului 1993, iar lucrările au fost finalizate în anul 1997, când a avut loc şi sfinţirea întregului complex monahal, la data de 21 septembrie. Obştea mănăstirii numără în jur de 60 vieţuitoare, care au ca duhovnic pe Arhim. Emilian Panait; stareţa mănăstirii este maica stavroforă Lucia Chirvase.

Foto credit: Episcopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente