Arhiepiscopul Ioachim: În lumina Duhului Sfânt, omul este în acelaşi timp în Hristos şi cu Hristos

Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului a oficiat în Duminica Rusaliilor Sfânta Liturghie şi Vecernia plecării genunchilor la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

În predica rostită, ierarhul a explicat că numai prin Duhul Sfânt omul ajunge la asemănarea cu Creatorul său.

„În lumina Duhului Sfânt, omul este în acelaşi timp în Hristos şi cu Hristos. Prin Hristos, Care este Faţa umană a Tatălui, omul devine capabil să întâlnească pe orice semen al său ca pe o persoană angajată în perspectiva asemănării cu Dumnezeu”.

El a mai spus că Rusaliile reprezintă „un moment privilegiat al existenței noastre în care vedem însuși rostul calendarului liturgic, care este orientat în întregime de la venirea lui Iisus, către venirea Duhului Sfânt”.

De asemenea, Pogorârea Duhului Sfânt este „atât efectul întrupării Mântuitorului”, a continuat Înaltpreasfinţia Sa, „cât și sensul profund, substanța însăși a Sfintei Euharistii, taină pentru care suntem și astăzi aici împreună”.

Tot în această zi au fost binecuvântate ramurile de tei pregătite dinainte, prilej cu care Părintele Arhiepiscop le-a prezentat credincioşilor semnificația utilizării în cult a ramurilor din diverse specii de arbori.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente