Arhiepiscopul Epifanie, pomenit la 40 de zile

Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului, a fost pomenit sâmbătă, la 40 de zile de la trecerea la cele veșnice, în Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, membri ai Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, preoți și diaconi. Parastasul a fost săvârșit după Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, informează „Ziarul Lumina”.

Oamenii buni adună întotdeauna numeroși oameni în jur, și asta nu doar în timpul vieții lor pământești. Cu atât mai mult un slujitor al Bisericii care și-a iubit cu jertfelnicie turma ce i-a fost încredințată spre păstorire, pentru care s-a rugat și căreia i-a dat sfaturi duhovnicești. Un astfel de om a fost și vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie al Buzăului și Vrancei, care a fost pomenit sâmbăta aceasta, la 40 de zile de la plecarea sa la Domnul.

Numeroși credincioși din județele Buzău și Vrancea, un mare număr de preoți din eparhie și oficialități locale și județene din cele două județe au venit sâmbătă de la primele ore ale dimineții pentru a se ruga pentru cel care i-a păstorit cu dragoste și grijă părintească vreme de trei decenii.

Toți i-au adus flori și au aprins lumânări la căpătâi, astfel că mormântul său din catedrala pe care cu jertfelnicie a ctitorit-o a devenit unul plin de lumină. Și din tabloul așezat pe catafalc, parcă și arhiepiscopul privea mulțumit, că slujirea sa din cei treizeci de ani de arhierie în ținutul de curbură a Carpaților a fost una rodnică.

Sfântă Liturghie arhierească

Slujbele dedicate pomenirii la 40 de zile au început cu Sfânta Liturghie săvârșită de Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, protopopi sau consilieri eparhiali, în cadrul căreia a fost pomenit fostul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și locțiitor al Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, a săvârșit slujba de pomenire în biserică și la căpătâiul Arhiepiscopului Epifanie, elogiind apoi personalitatea acestuia.

Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-au aflat și Înalt Preasfințitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, precum și numeroși preoți și diaconi.

Un păstor jertfelnic și conștiincios

Din încredințarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, Înalt Preasfințitul Casian a evocat personalitatea Arhiepiscopului Epifanie, arătând că de la naștere și până la trecerea la cele veșnice, viața Arhiepiscopului Epifanie a fost o liturghie în sensul sacru de slujbă adusă pe Sfântul Altar.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că fostul întâistătător al Eparhiei Buzăului și Vrancei a fost un model de lucrare responsabilă și roditoare. „A găsit 3 mănăstiri și a lăsat peste 30 de mănăstiri, a construit peste 250 de biserici, a reparat altele și a încurajat toate aceste lucrări. Deși în unele sate populația este îmbătrânită și rărită din cauza depopulării, totuși grija păstorului a fost egală atât pentru parohiile mari și mai dense, cât și pentru parohiile mai mici și mai modeste. Această iubire părintească pentru toate unitățile de cult din arhiepiscopie arată o responsabilitate totală și o hărnicie deosebită”, a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că slujbele Înmormântării și de pomenire sunt în primul rând un act de credință, că omul este creat după chipul lui Dumnezeu și de aceea, deși trupul este muritor, sufletul este nemuritor, dar și un act de nădejde în înviere și un act de iubire.

Volume omagiale dedicate Arhiepiscopului Epifanie

Tot sâmbătă, după Parastas, au fost lansate trei volume dedicate fostului Arhiepiscop Epifanie: „Lumina slujirii jertfelnice”, semnat de Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, apărut la Editura Dunării de Jos, „Arhiepiscopul Epifanie de la aniversarea nașterii la ziua prohodirii” și „Noi ctitorii bisericești la întorsura Carpaților”, volume apărute prin osteneala consilierului cultural pr. Costică Panaite, la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. De asemenea, a fost prezentat și DVD-ul cu slujba Înmormântării Arhiepiscopului Epifanie, realizat de Trinitas TV pentru cei care nu au reușit să ajungă la slujbă.

Calendarul alegerii noului arhiepiscop

La final, Patriarhul României a anunțat calendarul alegerii noului arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. „Luni, 18 februarie, se întrunește la București Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei pentru a desemna doi candidați, în vederea alegerii, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române. Aceștia se desemnează prin vot consultativ. De asemenea, în ziua următoare, pe 19 februarie, Sinodul Mitropolitan se va întâlni cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului la sediul mitropoliei, adică tot la București, pentru consultare. Adunarea are dreptul să îi confirme pe cei pe care îi propune Sinodul Mitropolitan sau să adauge un candidat în plus. Acești doi sau trei candidați vor merge la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române și acolo se va face propriu- zis alegerea. Prima parte este consultare a ierarhilor din zonă, a preoților și mirenilor reprezentați în Adunarea Eparhială și, așa cum prevăd Sfintele Canoane, episcopii sunt aleși de către Sinodul Episcopilor. Sinodul alege din cei doi sau trei candidați sau, dacă se consideră că este necesar să fie și un al patrulea, va alege din patru. În general se ține seama de dorința locală, însă dacă cei care sunt propuși nu sunt cei mai buni, sau dacă sunt alții mai buni, Sinodul are dreptul să adauge pe al patrulea pe listă. Alegerea se face prin vot secret, astfel că în data de 28 februarie va avea loc alegerea noului arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, iar în data de 10 martie, aici, la Buzău, va avea loc întronizarea”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Înalt Preasfințitul Părinte Epifanie a trecut la Domnul în după-amiaza zilei de 7 ianuarie 2013, fiind înmormântat în Catedrala arhiepiscopală din Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente