Arhiepiscopul Epifanie la ceasul prohodirii

În Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din Buzău, a fost înmormântat joi, 10 ianuarie 2013,vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel al Buzăului și Vrancei. Sfânta Liturghie și slujba Înmormântării celui dintâi arhiepiscop al eparhiei de la curbura Carpaților au fost săvârșite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu un ales sobor de ierarhi, înconjurați de mulți preoți și diaconi, după cum informează Ziarul Lumina.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care este acum și Locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, a fost întâmpinat la Buzău în seara zilei de miercuri, 9 ianuarie, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai Administrației eparhiale buzoiene, cler și credincioși din zonă. Preafericirea Sa a oficiat un Trisaghion în noua catedrală, ctitorie a Arhiepiscopului Epifanie, care a trecut la Domnul luni, 7 ianuarie.

Joi dimineața, în Catedrala arhiepiscopală din Buzău, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ierarhi din care au făcut parte IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, PS Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Răspunsurile liturgice au fost date de corala preoților din Vrancea, dirijată de părintele Aurelian Dumitru.

La sfintele slujbe au asistat PS Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, preoți, monahi și monahii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, precum și o mulțime de credincioși veniți să-și conducă pe ultimul drum ierarhul.

Mii de oameni l-au condus pe ultimul drum

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhii participanți, a săvârșit slujba de prohodire a Arhiepiscopului Epifanie, care s-a săvârșit după rânduiala înmormântării călugărilor, așa cum se procedează în cazul ierarhilor. Slujba de Înmormântare, caracterizată de simplitate și sobrietate, amintește pentru ultima oară de voturile monahale pe care Arhiepiscopul Epifanie le-a asumat când a intrat în cinul monahal și de renunțarea la această lume trecătoare pentru a gusta în arvună darurile lui Dumnezeu.

Purtând în mâini, după obicei, lumânări împreună cu ștergare, ierarhii și slujitorii s-au rugat în Catedrala arhiepiscopală a Buzăului și Vrancei pentru ca Dumnezeu să sălășluiască sufletul Arhiepiscopului Epifanie „în latura aleșilor săi, în locul ușurării, în casa slavei Sale, în desfătarea raiului”. Mii de credincioși buzoieni și vrânceni au participat la slujba de prohodire a ierarhului care i-a păstorit vreme de trei decenii. Au purtat lumânări în mâini și au dorit să mai vadă pentru ultima dată pe păstorul lor. La finalul slujbei de prohodire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a trecut în revistă viața Arhiepiscopului Epifanie, realizările din timpul păstoririi sale, precum și deschiderea pe care a avut-o către lucrarea misionară a Bisericii Ortodoxe Române. În continuare, părintele Costică Panaite, consilier cultural-învățământ al eparhiei, a rostit cuvântul omagial „Arhiepiscopul Epifanie la ceasul prohodirii”, plin de mărturii despre faptele bune ale arhipăstorului trecut la cele veșnice. În sinteză, părintele a arătat că vrednicul Arhiepiscop Epifanie a fost caracterizat de un zel apostolic, de dorința de a aduce vestea cea bună a Domnului și speranța mângâierii credincioșilor Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei din toate localitățile, chiar și în cele mai izolate sate și cătunuri. Așa cum spunea un bătrân prezent la înmormântare, sătenii aceia uitați parcă de lume „așteptau de o sută de ani să vadă chipul unui ierarh” și l-au văzut pe Arhiepiscopul Epifanie, care nu i-a ocolit. După momentul omagial, a urmat procesiunea în jurul Catedralei „Înălțarea Domnului”. În fața coșciugului cu trupul neînsuflețit al arhiereului au fost duse toaca, crucea de mormânt, steagurile, ripidele și Sfânta Cruce, Mitra și Omoforul pe care le-a purtat în viață Arhiepiscopul Epifanie, perna cu decorațiile ierarhului. Au mers în fața cortegiului ierarhii, apoi clerul slujitor, soborul lor fiind urmat de maicile cu cățui, persoanele apropiate și rudele, reprezentanții instituțiilor statului, preoții, monahii, monahiile și mulțimea de credincioși. După cele 4 opriri în cadrul cărora s-au rostit rugăciuni pentru odihna sufletului adormitului, trupul neînsuflețit al Arhiepiscopului Epifanie a fost depus în mormântul pe care și l-a pregătit din timpul vieții în noua Catedrală arhiepiscopală. Cântarea „Hristos a înviat!” ce a răsunat în sfântul lăcaș pentru veșnica pomenire a Înalt Preasfințitului Părinte Epifanie a înflăcărat inimile celor prezenți la funeraliile ce s-au săvârșit ieri, într-o veritabilă zi de gerar.

Rânduiala s-a încheiat cu pecetluirea mormântului până la a doua venire a Domnului Hristos, iar apoi fiecare dintre cei participanți a făcut 12 închinăciuni, zicând: „Odihnește, Doamne, sufletul robului tău, Arhiepiscopul Epifanie!”

Comentarii Facebook


Știri recente