Arhiepiscopul Eparhiei Armene din România în vizită la Galaţi

Înaltpreasfinţitul Părinte Datev Hagopian, Arhiepiscopul Eparhiei Armene din România, s-a aflat duminică, 4 octombrie 2015, în mijlocul credincioşilor armeni din Galaţi, cu prilejul hramului Bisericii armene Sfânta Maria din localitate. Sărbătoarea comunităţii armene din Galaţi a mai inclus şi inaugurarea Muzeului armenesc din cadrul sediului Uniunii Armene, filiala Galaţi.

După aceste evenimente, Preasfinţitul Părinte Datev Hagopian a fost oaspetele Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, după cum informează Pr. Gabriel Molocea, Consilier Misionar şi Mass–media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Cu acest prilej cei doi ierarhi au vizitat muzeul eparhial şi capela instituţiei. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a arătat că „este o onoare întâlnirea cu Înaltpreasfinţitul Datev Hagopian, Arhiepiscopul Eparhiei Armene din România. Comunitatea Armeană este organic implicată în viaţa culturală, spirituală şi economică a Dunării de Jos, atât la Galaţi, cât şi la Brăila. Ne bucurăm foarte mult de revigorarea activităţilor cultice, culturale şi, sperăm, şi economice, ale comunităţilor noastre locale româneşti şi armeneşti. În acelaşi timp, suntem bucuroşi pentru că am putut rememora şi vedea împreună istoria noastră comună la Galaţi, a ortodocşilor români şi a ortodocşilor armeni. Acum, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos putem admira lucrarea înaintaşilor noştri ca temei pentru o continuitate benefică tuturor locuitorilor zonei. Sperăm ca ceea ce vedem în muzeu şi anume bucuriile demne ale frăţietăţii creştine, ale culturii creştine comune, dar şi ale realităţilor sociale să revină în sufletele armenilor şi ale românilor, nu numai aici, la Dunărea de Jos, ci pretutindeni, în ţara noastră şi în lume.”

Apreciind primirea călduroasă a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, ierarhul oaspete a arătat că se află pentru a doua oară „în acest loc pe care l-am văzut transformându-se în scurt timp într-unul minunat, care adăposteşte aceste minuni ale istoriei eparhiei. Doresc să felicit din toată inima pe Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, care se dovedeşte nu doar un vrednic arhipăstor, dar şi un cunoscător al istoriei, al artei şi al valorilor creştinismului. Aflasem multe despre modalitatea în care poporul român şi-a păstrat istoria şi tradiţia creştină, dar am avut ocazia astăzi să mă minunez încă o dată în faţa acestei trude vrednice de laudă prin ceea ce a reuşit Înaltpreasfinţitului Casian. S-a dovedit încă o dată că, la fel cum a fost până acum în istorie, doar naţiile care reuşesc prin modul lor de a trăi şi de a-şi exprima credinţa să sprijine idealul creştin al iubirii, pot să reziste pe scene tulburată a lumii de astăzi. Strădania noastră, a tuturor, de a pune în valoare trecutul, de a-l păstra şi de a-l transmite mai departe nu face decât să ne dovedească dăruirea pentru a-i transmite generaţiilor care vin după noi, ceea ce ne-a dat Dumnezeu, credinţa şi iubirea în oameni. Sunt convins că poporul român este un popor creştin şi profund credincios: au dovedit-o mereu prin trăirea lor în Hristos, cu Hristos şi pentru Hristos!”.

Ca mărturie a vizitei sale, ierarhul Dunării de Jos a oferit în dar ierarhuluiBisericii Armene o icoană cu Sfântul Constantin Brâncoveanu şi Albumul Palatului Episcopal, iar momentul a fost consemnat în istorie, Înaltpreasfinţitul Părinte Datev Hagopian semnând în Cartea de Aur a Muzeului.

Tot în aceeaşi zi, un grup de copii de la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială au vizitat expoziţia Copilărie şi Bucurie organizată de Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, în Sala de Expoziţii temporare a Muzeului eparhial.

Comentarii Facebook


Știri recente